Τέχνης Έρευνα στο Διαδίκτυο: Ανάλυση της Συμπεριφοράς Χρηστών και των Τεχνολογιών Αναζήτησης - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Αντικείμενο της διατριβής είναι η μελέτη και ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών όταν αναζητούν περιεχόμενο τέχνης και πολιτισμού στο Διαδίκτυο. Αυτή επιτυγχάνεται μέσω της συλλογής ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων από μέλη της ευρύτερης κοινότητας και την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις συνήθειες και τις ανάγκες των χρηστών αυτών, αλλά και του τρόπου με τον οποίον αλληλεπιδρούν με τις σύγχρονες τεχνολογίες αναζήτησης. Για το σκοπό της συλλογής δεδομένων βασικό ρόλο έπαιξε ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μιας μηχανής κατανεμημένης αναζήτησης, της οποίας η βασική λειτουργία ήταν η συλλογή περιεχομένου, η ενοποίησή του και η παρουσίασή του στον τελικό χρήστη με πρωταρχικό σκοπό την κάλυψη των αναγκών αναζήτησής του. Από την έναρξη της λειτουργίας της και για διάρκεια έξι μηνών, η πλατφόρμα συνέλεξε πλήθος ποσοτικών δεδομένων από χιλιάδες συνεδρίες αναζήτησης. Τα συλλεγμένα δεδομένα, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, αποτέλεσαν ένα πυρήνα πληροφορίας, που αναλύθηκε τόσο μέσω περιγραφικής στατιστικής, όσο και με τη χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης. Τα ευρήματα της ανάλυσης βοήθησαν στη δημιουργία μιας πιο ολοκληρωμένης αντίληψης για τις συνήθειες και ανάγκες των αναζητητών τέχνης. Μέσω αυτής γίνεται δυνατή η βελτιστοποίηση των υπηρεσιών φορέων που παρέχουν περιεχόμενο τέχνης και πολιτισμού. Μια τέτοια βελτίωση δύναται να οδηγήσει σε μια εν γένει αναβάθμιση της εμπειρίας αναζήτησης τέχνης στον Παγκόσμιο Ιστό, που θα είναι προς όφελος τόσο των ίδιων των αναζητητών και του παραγόμενου έργου τους, όσο και των φορέων και της ευρύτερης διάχυσης του περιεχομένου τους.

The main objective of this dissertation is the comprehensive study of user behavior when searching online for content related to art and culture. This task was accomplished through the collection of a variety of qualitative and quantitative data from members of the wider community and the deduction of conclusions about the habits and needs of these users, as well as the manner in which they engage with modern searching technologies. In order to collect such data, emphasis was given to the design and development of a federated search engine, whose main functionality involved the aggregation of content, its integration and its presentation to the end-users for the purpose of fulfilling their search needs. For a period of six months, the platform collected a variety of quantitative data from over ten thousand search sessions. The collected behavioral data was analyzed through means of descriptive statistics and through machine learning techniques. This analysis contributed in creating a better understanding of the distinct habits and needs of art searchers. By incorporating this new knowledge into their design process, content providers operating in the fields of art and culture can improve their offered services. This type of evolution may lead to an overall upgrade of the art searching experience on the Web, which will not only be for the benefit of the searchers themselves and their produced works, but will also offer the content providers the means with which to ensure a wider diffusion of their content and a larger outreach.
Art search online: analysis of user behaviour and search technologies
Keywords: Παγκόσμιος ιστός, Μηχανές αναζήτησης, Διαδύκτιο, Τέχνη, Πολιτιστική κληρονομιά, Συμπεριφορά χρηστών, Τεχνολογίες; World wide web, Search engines, Internet, Art, Cultural heritage, User behavior, Technologies