Το Αρχείο του Γενικού Νοσοκομείου της Κέρκυρας "Αγία Ειρήνη" - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Περίληψη Εισαγωγή: Το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας αποτελεί ορόσημο για την ιστορία της υγειονομικής περίθαλψης στον νομό της Κέρκυρας και στην επικράτεια της Ελλάδας γενικότερα. Η αδιάκοπη λειτουργία του για σχεδόν τρεις αιώνες, αν συμπεριλάβουμε και τα ιδρύματα του Αστικού Νοσοκομείου και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας των οποίων αποτελεί μετεξέλιξη, προσέφερε και προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία και στην προαγωγή της υγείας των πολιτών της Κέρκυρας. Σκοπός: Η παρούσα πτυχιακή εργασία με θέμα το Αρχείο του του Γενικού Νοσοκομείου της Κέρκυρας «Αγία Ειρήνη», εκπονήθηκε με σκοπό να αναδείξει τον ρόλο τον οποίο διαδραμάτησαν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κέρκυρας μέσα από πολλές αντιξοότητες στη διαμόρφωση τοπικά, του σύγχρονου εθνικού συστήματος υγείας. Μεθοδολογία: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η αρχειονομική περιγραφή βάσει διεθνών προτύπων και ειδικότερα, το ∆Ι.Π.Α.Π. (Γ) ∆ιεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (Γενικό) ∆εύτερη έκδοση Οττάβα 2000(General International Standard Archival Description ISAD (G), Second Edition). Προηγήθηκε θεματική ταξινόμηση βάσει του παραγωγού και τη διοικητική λειτουργία των υπηρεσιών και εσωτερικά των φακέλων χρονολογική ταξινόμηση. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώθηκαν 3 υπο - αρχεία, 9 σειρές και 1 υπο - σειρά που περιλαμβάνουν 131 φακέλους. Αποτελέσματα: Το Αρχείο του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, περιλαμβάνει αρχειακό υλικό από σημαντικούς φορείς-παραγωγούς και υπηρεσίες των Νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Κέρκυρας. Συμπεράσματα: Με την παρούσα πτυχιακή εργασία γίνεται προσπάθεια για την ανάδειξη και τον εμπλουτισμό των πηγών πληροφόρησης με εργαλεία έρευνας σχετικά με την παράδοση στον τομέα της υγείας στον νομό της Κέρκυρας. Μία αρχειακή παράδοση μέσω της οποίας αναδεικνύεται ο πλούτος του παρελθόντος για τη διατήρηση της μνήμης και τη διάσωση των αρχείων γενικότερα.
Keywords: Αρχείο, Υγεία, Κέρκυρα, Ελλάδα, Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας «Αγία Ειρήνη», Αστικό Νοσοκομείο Κερκύρας, ΔΙΠΑΠ(Γ)