Τόπος μνήμης, μετασχηματισμός, τέχνη και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση: Οπτικοακουστική έρευνα πεδίου στο Ρέθυμνο και τη Σητεία Κρήτης. - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Περιοχές του Ρεθύμνου και της Σητείας στην Κρήτη γίνονται αφορμή να λειτουργήσουν ως τόπος μνήμης από το φυσικό περιβάλλον μέχρι το ανθρωπογενές και αντίστροφα. Ο χώρος μετασχηματίζεται σε τόπο μέσα από την ανθρώπινη εμπειρία και μνήμη σε δυναμικά διαγενεακά διαλεκτικά πλαίσια. Η αλληλεπίδραση και ο διάλογος του ανθρώπου με τη φύση, οι πληγές στη φύση και τα ψυχικά τραύματα, οι συμβολισμοί, οι αλληγορίες και η διαπαιδαγώγηση από το ατομικό στο συλλογικό επίπεδο και αντίστροφα. Έρευνα στο πεδίο με συνεντεύξεις, λήψη οπτικοακουστικού υλικού και ανατροφοδότηση. Μια αέναη εξελικτική διαδικασία, ένα έργο σε εξέλιξη, όπως είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, η τέχνη και η επιστήμη. Το κείμενο συνοδεύεται τόσο από εποπτικά μέσα όσο και από οπτικοακουστικό υλικό που διερευνούν τον διάλογο της τέχνης με την επιστήμη υπό το πρίσμα της αντίστοιχης ανθρωπολογικής έρευνας στο πεδίο και τον στοχασμό. Αναζητήσεις ανάμεσα στην Πόλη και τον Κάμπο, την Φύση και τον Πολιτισμό, την Ηθική και τη Μνήμη και εν τέλει την Ευθύνη.

Areas of Rethymno and Sitia in Crete are given the opportunity to function as a place of memory, from the natural environment to the man-made and vice versa. Space is transformed into place through human experience and memory in dynamic intergenerational dialectical contexts. The interaction and dialogue of man with nature, wounds in nature and mental traumas, symbolism, allegories, and education from the individual to the collective level and vice versa. Field research with interviews, audio-visual recording, and feedback. A perpetual evolutionary process, a work in progress, as is man himself, art, and science. The text is accompanied by both visual and audio-visual materials that explore the dialogue between art and science in the light of corresponding anthropological field research and reflection. Searches between the City and the Countryside, Nature and Culture, Ethics and Memory and ultimately Responsibility.
Place of memory, transformation, art and environmental awareness: Audiovisual field research in Rethymno and Sitia, Crete.
Keywords: τόπος μνήμης, περιβάλλον, τέχνη, εκπαίδευση, μετασχηματισμός, οπτικοακουστική έρευνα στο πεδίο; site of memory, environment, art, education, transformation, audiovisual field research