Διερεύνηση απόψεων κωφών μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτών τους, για τη διαδικτυακή εκπαίδευση. - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η πανδημία COVID-19 έχει διακόψει την εκπαίδευση εκατομμυρίων μαθητών σε όλο τον κόσμο. Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η διερεύνηση των αντιλήψεων σχετικά με την τεχνολογική εκπαίδευση και τη ψηφιακή υποστήριξη που παρέχεται σε κωφούς μαθητές στην ηλεκτρονική εξ αποστάσεως εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Αυτή η μελέτη είναι ποιοτικού χαρακτήρα και χρησιμοποιεί ανώνυμες, ημιδομημένες συνεντεύξεις. Τον Ιανουάριο του 2022, πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις από ένα βολικό δείγμα κωφών μαθητών (n = 15) και των εκπαιδευτών τους (n = 3) και αναλύονται οι απαντήσεις θεματικά μέσω του ΝVivo. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν πτυχές πέντε βασικών θεματικών που σχετίζονται με την εμπειρία των κωφών μαθητών με την ηλεκτρονική εξ αποστάσεως εκπαίδευση κατά τη διάρκεια του COVID-19. Τα θέματα είναι τα εξής: περιεχόμενο διεξαχθέντων μαθημάτων, τεχνολογία που χρησιμοποιείται, μέθοδος διδασκαλίας, εργαλεία αξιολόγησης που χρησιμοποιούνται και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Κάθε θέμα συζητείται και συγκρίνεται με τη σχετική βιβλιογραφία για να περιλάβει επιστημονικά τις προτεινόμενες διαστάσεις του. Σύμφωνα με τα ευρήματα οι συμμετέχοντες μαθητές περιέγραψαν την εμπειρία τους από τη χρήση της διαδικτυακής τεχνολογίας με αρνητικούς και θετικούς όρους. Ταυτόχρονα οι εκπαιδευτές εξέφρασαν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, η διαδικτυακή εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αποτέλεσε μια δύσκολη και προκλητική εμπειρία που στερείται αποτελεσματικών καναλιών επικοινωνίας και απέτυχε να καλύψει τις ανάγκες των κωφών σε σχέση με τα υφιστάμενα ψηφιακά μέσα εκπαίδευσης. Οι τυπικές μέθοδοι διδασκαλίας μαθημάτων περιγράφονται ως προκλητικές και η έλλειψη κοινωνικής αλληλεπίδρασης τονίστηκε ως υποχρέωση. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες προσδιόρισαν ορισμένα βοηθητικά οφέλη της διαδικτυακής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αναφορικά με την ενίσχυση των τεχνολογικών τους δεξιοτήτων και των ικανοτήτων τους στην προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον.

The COVID-19 pandemic has disrupted the education of millions of students around the world. The purpose of this study is to explore the concepts of technology education and digital support provided to deaf students in e-learning during the COVID-19 pandemic. This study is qualitative in nature and uses anonymous, semi-structured interviews. In January 2022, a convenient sample of deaf students (n = 15) and their instructors (n = 3) are interviewed and the answers are analyzed thematically through ΝVivo. The results are expected to reveal aspects of five key issues related to the experience of deaf students in e-learning during COVID-19. The topics are: course content delivered, technology used, delivery method, assessment tools used and social interactions. Each topic is discussed and compared with the relevant literature to scientifically include its proposed dimensions. The students participating in the interview will describe their experience of using internet technology in both negative and positive terms. The trainers will also provide input to express their experiences during this period. Online distance education, through the literature, is described as a difficult and challenging experience that lacks effective communication channels and has failed to meet the needs of the deaf in relation to the media. Formal teaching methods are described as challenging and the lack of social interaction was highlighted as an obligation. At the same time, participants are expected to recognize some of the ancillary benefits of online distance learning, in terms of enhancing their technological skills and abilities to adapt to a new environment.
Keywords: ακουστικές διαταραχές, κωφός, παρεχόμενη διδασκαλία, συνεργατικά εργαλεία, τεχνολογία επικοινωνίας, υποστηρικτική τεχνολογία, ψηφιακή μάθηση; hearing impairment, deaf, teaching provided, collaborative tools, communication technology, assistive technology, digital learning