The (In)Compatibility Between International Human Rights and the Values of Non-Western Societies - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Παρά την ευρεία αποδοχή των διεθνών προτύπων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ορίζονται στον Παγκόσμο Χάρτη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, παρατηρείται ότι η διασφάλιση της προστασίας τους διαρκώς απειλείται από ορισμένες πολιτισμικές αντιλήψεις. Αυτές οι αντιλήψεις αμφισβητούν τη δυνατότητα ευρείας εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βασιζόμενες στην πεποίθηση ότι υπάρχει έλλειψη πολιτισμικής σχετικότητας μεταξύ των διεθνών προτύπων και των εκάστοτε πολιτισμικών συστημάτων. Η παρούσα έρευνα, μέσω εκτενούς ποιοτικής βιβλιογραφικής ανασκόπησης, στοχεύει να συνεισφέρει στον διάλογο σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτισμικού σχετικισμού και του παγκόσμιου χαρακτήρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εξετάζει περιπτώσεις ασυμβατότητας μεταξύ των παγκόσμιων προτύπων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτισμικών αξιών σε μη δυτικές, παραδοσιακές κοινωνίες, εστιάζοντας σε πολιτισμικές αναφορές από αφρικανικές και ασιατικές κοινωνίες. Επιπρόσθετα, αναγνωρίζοντας τον δυναμικό χαρακτήρα των πολιτισμών και την επηρέασή τους από εξωτερικούς παράγοντες, καθώς και τις πολιτικές προσπάθειες για έλεγχο των πολιτισμικών συμβόλων, η έρευνα επιδιώκει να φωτίσει άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στην εν λόγω ασυμβατότητα. Τέλος, υπογραμμίζεται η ανάγκη για ανάπτυξη διαπολιτισμικής ευαισθητοποίησης, μέσα από την προσεκτική επιλογή προσεγγίσεων διακεκριμένων επιστημόνων που προτείνουν πιθανούς τρόπους επίλυσης των συγκρούσεων μεταξύ των προτύπων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτισμικών παραδόσεων.

Despite its global significance and moral authority, the universality of human rights is challenged by diverse cultural perspectives, particularly those prevalent in non-Western societies. These perspectives generate discussions and controversies surrounding the interpretation and application of human rights, as some of these societies question their origin and relevance in relation to their own worldviews and cultural values, perceiving them as potentially imposed by external forces. Through a comprehensive qualitative and interdisciplinary literature review, the present research aims to contribute to the discourse surrounding the interplay between cultural relativism and universalism concerning human rights. The thesis examines instances of incompatibility between universal human rights norms and the cultural values of non-Western societies, particularly those within African and Asian contexts. Furthermore, acknowledging the dynamic nature of cultures and their susceptibility to internal and external influences, as well as the political struggle for control over cultural resources and symbols, the research seeks to shed light on other interrelated factors contributing to the incompatibility between universal human rights principles and culturally diverse contexts. Finally, by advocating for a nuanced understanding of cultural awareness and sensitivity within the human rights discourse, esteemed scholars' approaches are selected to be presented to offer potential avenues for resolving conflicts between human rights standards and specific cultural traditions.
Η (Α)συμβατότητα μεταξύ των Διεθνών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Αξιών Μη Δυτικών Πολιτισμών
Keywords: Παγκόσμια Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δυτικός Φιλελευθερισμός, Πολιτισμική Ποικιλομορφία, Παγκοσμιοποίηση vs. Πολιτισμικός Σχετικισμός, Σύγχρονος Ιμπεριαλισμός, Παραδοσιακές vs. Σύγχρονες Κοινωνίες, Κολλεκτιβισμός vs. Ατομικισμός, Αφρικανικές & Ασιατικές Πολιτισμικές Αντιλήψεις, Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, Κοινωνικοί Ρόλοι, Ισότητα Φύλων, Κλειτοριδεκτομή, Απαγόρευση Βασανιστηρίων και Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης, Ελευθερία Θρησκευτικής Συνείδησης, Ισλάμ, Διαπολιτισμικότητα, Πολιτισμική Προσαρμοστικότητα.; Universal Declaration of Human Rights, Western Liberalism, Cultural Diversity, Universalism vs. Cultural Relativism, Modern Imperialism, Traditional vs. Modern Societies, Collectivism vs. Individualism, African and Asian Perspectives, Human Dignity, Social Roles, Gender Equality, Female Circumcision, Prohibition of Torture and Inhuman or Degrading Treatment, Freedom of Religion, Islam, Cross-Cultural Understanding, Cultural Adaptability.