Σχεδιασμός και ανάπτυξη συστημάτων για την υλοποίηση ηχητικής διαδραστικής εγκατάστασης με πεδίο τον άνθρωπο και το οικοσύστημά του - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Το παρόν κείμενο αποτελεί καταγραφή του θεωρητικού πλαισίου μίας εγκατάστασης προς υλοποίηση και την ανασκόπηση της δημιουργίας συστημάτων που επιτρέπουν την διεπαφή με φυτά για τη σύνθεση διαδραστικού ηχοτοπίου. Συγκεκριμένα, στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μία εισαγωγή στα κεντρικά θεωρητικά χαρακτηριστικά του έργου με την ανάλυση του αντικειμένου και του πεδίου της οικολογικής τέχνης στο οποίο εντάσσεται. Στο δεύτερο κεφάλαιο, καταγράφεται ο συλλογισμός που οδηγεί στη ιδέα και την ανάπτυξη του έργου ως μία σειρά από συσχετισμούς για τον άνθρωπο, την πόλη και τη φύση. Το τρίτο κεφάλαιο αφορά το στάδιο της έρευνας και του σχεδιασμού όπου αναλύονται τα επιμέρους στοιχεία του έργου: το σύστημα, ο ήχος, τα φυτά, ο χώρος, η διάδραση και η καταγραφή τους μέσω μίας ιστοσελίδας. Στο τέταρτο κεφάλαιο, αναλύεται η υλοποίηση των συστημάτων που θα αξιοποιηθούν στη εγκατάσταση με εστίαση στο κομμάτι της αλληλεπίδρασης, της δημιουργίας του ηχοτοπίου και της κατασκευής ιστοσελίδας. Στο πέμπτο κεφάλαιο, αναπτύσσονται τα συμπεράσματα από τη δημιουργία του θεωρητικού πλαισίου για την επικείμενη εγκατάσταση ως ένα έργο οικολογικής τέχνης που θα λειτουργεί στη σύγχρονη εποχή.

The present paper is an account of the theoretical framework of an installation to be implemented and a review of the creation of systems that allow interface with plants for the synthesis of an interactive soundscape. In particular, the first chapter introduces the central theoretical features of the project by analyzing the subject matter and the field of ecological art in which it falls. The second chapter records the reasoning that leads to the idea and development of the project as a series of correlations about humans, the city and nature. The third chapter concerns the research and design stage where the individual elements of the project are analyzed: the system, the sound, the plants, the space, the interaction, and their recording through a website. In chapter four, the implementation of the systems to be used in the installation is analyzed, focusing on the part of interaction, the creation of the soundscape and the construction of a website. In chapter five, the conclusions from the creation of the theoretical framework for the upcoming installation are developed as a work of ecological art that will function in the contemporary era.
Design and development of systems for the implementation of an interactive sound installation focusing on humans and their ecosystem
Keywords: Οικοσύστημα, Οικολογική Τέχνη, Διαδραστική Εγκατάσταση, Διάδραση, Αλγοριθμική Σύνθεση; Ecosystem, Ecological Art, Interactive Installation, Interaction, Algorithmic Composition