Η μετάφραση αγγλόφωνων τίτλων ταινιών στα ελληνικά: μέθοδοι και στρατηγικές - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα μελέτη εξετάζει τις μεταφραστικές μεθόδους και στρατηγικές που εντοπίζονται κατά την απόδοση αγγλόφωνων τίτλων ταινιών προς τα ελληνικά, όπως επίσης και τη σχέση μεταξύ της εφαρμογής ορισμένων στρατηγικών και του κινηματογραφικού είδους της ταινίας, όπως και της δεκαετίας παραγωγής της. Ο κινηματογράφος αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και επιδραστικά μέσα μαζικής ψυχαγωγίας, και οι τίτλοι των ταινιών που παράγονται συμβάλλουν στην εμπορική επιτυχία μιας ταινίας. Η μετάφραση των τίτλων ως ξεχωριστό πεδίο έρευνας δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής τη δέουσα προσοχή. Μέσω της ανάλυσης ενός corpus 125 ταινιών με έτος παραγωγής αλλά και διανομής από το 1925 έως το 2005, αλλά και της διεξαγωγής στοχευμένων συνεντεύξεων προσωπικοτήτων του κινηματογράφου, η παρούσα μελέτη ανέδειξε την κατά λέξη μετάφραση, την ελεύθερη μετάφραση και την μεταγραφή ως τις επικρατέστερες μεθόδους μετάφρασης σε όλο το δείγμα τίτλων. Η παρούσα μελέτη ανέδειξε τάσεις ως προς την κατανομή των μεταφραστικών μεθόδων σε έξι κινηματογραφικά είδη βάσει των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του κάθε είδους. Επίσης, παρατηρήθηκαν μεταβολές ως προς την εξέλιξη της κατανομής των μεταφραστικών στρατηγικών σε βάθος δεκαετιών, οι οποίες μπορούν να συσχετιστούν με αλλαγές που παρατηρήθηκαν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα στο ευρύτερο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο των Ηνωμένων Πολιτειών και οι οποίες είχαν αντίκτυπο στην κινηματογραφική βιομηχανία.

The present study examines the methods and strategies employed in the translation of English film titles into Greek, and the relationship between the employment of certain translation strategies and the film genre as well as the decade during which each film was produced. Cinema is one of the most popular and influential media of mass entertainment, and film titles contribute to a film’s commercial success. The translation of film titles as a separate area of research has so far not received due attention. Through the analysis of a corpus of 125 films produced and distributed between 1925 and 2005 as well as the conduction of interviews with people working in the field of cinema, this study showed that word-for-word, free translation and transliteration were the most prevalent translation methods across the sample of titles. The present study showed trends regarding the distribution of translation methods across six film genres based on the characteristic feature of each genre. Changes in the pattern of distribution of translation strategies over decades were also observed, which can be correlated to changes that took place during specific time periods in the broader historic, social and cultural context of the United States and which affected the film industry as well.
The translation of English film titles in greek: methods and strategies
Keywords: μεταφραστικές μέθοδοι, μεταφραστικές στρατηγικές, τίτλοι ταινιών, μετάφραση τίτλων ταινιών κινηματογραφικό είδος; translation methods, translation strategies, film title, film title translation, film genre