ΠΟΡΝΕΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ 1936-1944 - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Το ζήτημα της πορνείας, της απελευθερωμένης σεξουαλικότητας, σχετικό με τη χαοτική ζωή των αστικών κέντρων, αποτέλεσαν εμπειρίες του Μεσοπολέμου για το κράτος, απειλητικές για την αύξηση εργατικού και πειθαρχημένου πληθυσμού. Η πορνεία, η πόρνη, η σεξουαλικότητα εκτός ότι δε σχετιζόταν με τον θεσμό της οικογένειας, θεωρήθηκε απειλή ηθικών, δεοντολογικών προτύπων, που έθεταν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της ελληνικής και της βουλγαρικής κοινωνίας, όπως έδειξε η μελέτη της περίπτωσης της Ροδόπης 1936-1944. Η γυναικεία πορνεία στην εξεταζόμενη περιοχή και περίοδο εργαλειοποιήθηκε για την εθνική συγκρότηση και οικοδόμηση του εθνικού αστικού κράτους με τη συμπερίληψη σε αυτό ενός χώρου που έκρυβε τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του ηγεμονικού λόγου. Η πορνεία και γυναικεία παραβατικότητα στη Ροδόπη του 1936-1940 και 1941-1944 σχετίστηκε και με το επιθυμητό πρότυπο της γυναίκας που ήθελαν οι φορείς του πατριαρχικού λόγου εξουσίας να διαμορφώσουν στη συγκεκριμένη εποχή και στη συγκεκριμένη περιοχή. Αποδεκτό και νόμιμο θεωρήθηκε μόνο ό,τι θα στόχευε στην αναπαραγωγή και εξυπηρετούσε επιδιωκόμενους στόχους κρατικής πολιτικής. Εκτός από τις πόρνες ο περιορισμός τέθηκε και στο ελευθεριάζον πνεύμα, που έχει τη δυνατότητα να οραματίζεται, να χειραφετείται, να βιώνει τη σεξουαλική απόλαυση χωρίς οικογενειακές δεσμεύσεις, περιορισμούς τεκνοποίησης και το αίσθημα του σεξουαλικού ρομαντισμού, που καθίσταται επικίνδυνο για την κατάρρευση των κάθε είδους περιορισμών και την υπερφαλάγγιση των “περιφράξεων” με κίνδυνο την αμφισβήτηση, την ανυπακοή, την απειθαρχία. Η πόρνη, η σεξουαλική ελευθερία, το ελευθεριάζον πνεύμα συνδέθηκαν με την παράβαση, θεωρήθηκαν επικίνδυνα κι απειλές για την οικοδόμηση του αστικού κράτους, ενώ η ασθένεια που σχετίζεται με τη σεξουαλικότητα, η σύφιλη, αντιμετωπίστηκε και διώχθηκε ως η ασθένεια που θα κατάτρωγε τα θεμέλια για τη δημιουργία υγιούς έθνους.

The issue of prostitution, of liberated sexuality, which was also related to the chaotic life of urban centers, was experiences of the interwar period for the state, which proved threatening to the growth of a working and disciplined population. Prostitution, prostitute, sexuality, apart from not being related to the institution of the family, was considered a threat to moral, ethical standards, which endangered the very existence of Greek and Bulgarian society, as shown by the study of the case of Rhodope 1936-1944. Female prostitution in the area and period under consideration was instrumentalized for the national constitution and construction of the national bourgeois state by including in it a space that hid the dreams and ambitions of the hegemonic discourse. The prostitution and female delinquency in Rhodope in 1936-1940 and 1941-1944 was also related to the desired female model that the bearers of the patriarchal discourse of power wanted to shape in this era and in this region. Acceptable and legitimate was considered only whatever would aim at reproduction and served pursued state policy objectives. In addition to prostitutes, the restriction was placed on the libertine spirit, which has the ability to envisage, to emancipate, to experience sexual pleasure without family commitments, restrictions on procreation and the feeling of sexual romanticism, which becomes dangerous for the collapse of all kinds of restrictions and the overcoming of "fences" at the risk of questioning, disobedience, indiscipline. The prostitute, sexual freedom, the libertine spirit were associated with transgression, were considered dangerous and threats to the construction of the bourgeois state, while the disease associated with sexuality, syphilis, was treated and persecuted as the disease that would eat away the foundations for the creation of a healthy nation.
PROSTITUTION, DELINQUENCY AND MECHANISMS OF SOCIAL CONTROL IN THE NAME OF MORALITY AND PUBLIC HEALTH IN RHODOPE REGION 1936-1944
Keywords: αφροδίσια νοσήματα, γυναικεία, παραβατικότητα, γυναικείο σώμα, γυναίκες ελευθερίων ηθών/ ελευθεριάζουσες γυναίκες, δημόσια υγεία, εκθηλυμένη ζωή, εκσυγχρονισμός, επιτήρηση, ηγεμονικός λόγος, ηθικισμός, κοινωνικός έλεγχος, οίκοι ανοχής, παράβαση, πατερναλιστική πολιτική, πατριαρχικός λόγος, πολιτική κατασκευή, πορνεία, πόρνη, σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, σύφιλη; venereal diseases, female, delinquency, female body, women of free morals/libertarian women, public health, feminized life, modernization, surveillance, hegemonic discourse, moralism, social control, brothels, transgression, paternalistic politics, patriarchal discourse, political construction, prostitution, prostitute, sexually transmitted diseases syphilis