Η εμπειρία μίας εξάμηνης πρακτικής άσκησης στο μάθημα της μουσικής σε δημοτικό σχολείο της Βόρειας Ελλάδας - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση διδασκαλιών από φοιτητή του τμήματος Μουσικών Σπουδών Κέρκυρας στον τομέα της Μουσικής Παιδαγωγικής, στα πλαίσια μιας εξάμηνης πρακτικής άσκησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δύο τάξεις ενός δημοτικού σχολείου του βορείου Έβρου κατά το σχολικό έτος 2023-2024. Συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 2023 έως και τον Απρίλιο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 16 διδασκαλίες στην Γ’ τάξη και 17 διδασκαλίες στην Ε’ τάξη δημοτικού σχολείου της περιφέρειας της Θράκης, αφού προηγήθηκαν και τέσσερις παρακολουθήσεις διδασκαλιών της εκπαιδευτικού μουσικής στις δύο αυτές τάξεις. Ταυτόχρονα παρουσιάζεται η εμπειρία του φοιτητή μέσα από ημερολόγια που συνοδεύουν την κάθε διδασκαλία. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πρακτικής άσκησης η όλη διαδικασία αποτέλεσε μια πολύτιμη, αλλά και χρήσιμη εμπειρία που έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει ο φοιτητής βιωματικά τη λειτουργία της τάξης, τη διαδικασία του σχεδιασμού και της υλοποίηση της διδασκαλίας. Μέσα από αυτή την εξάμηνη πρακτική άσκηση, φάνηκε ότι ο σχεδιασμός διδακτικού πλάνου, βασισμένος στο Πρόγραμμα Σπουδών, σε κάθε διδασκαλία αποτελεί απαραίτητη διαδικασία για μια επιτυχημένη διδασκαλία, ιδιαίτερα για τους εκπαιδευτικούς που για πρώτη φορά διδάσκουν. Η διδασκαλία σε σχολική τάξη είναι μια διαδικασία που απαιτεί μια σειρά γνώσεων και δεξιοτήτων, χρειάζεται γνώση παιδαγωγικών θεωριών, διδακτικών μεθόδων και τεχνικών για να μπορεί να είναι αποτελεσματική. Η χρήση της τεχνολογίας και οι μουσικές δραστηριότητες με παιγνιώδη μορφή φαίνεται να εξασφαλίζουν την ενεργό συμμετοχή των μαθητών/τριών. Τέλος, διαπιστώθηκε ότι ο περιορισμένος χρόνος και χώρος δυσκολεύουν τον εκπαιδευτικό να αναλύσει σε βάθος μουσικές έννοιες και να πραγματοποιήσει σειρά μουσικοκινητικών δραστηριοτήτων.

This thesis discusses the design and the implementation of the music lessons of a student in Music Education, of the Department of Music Studies of Corfu, within the context of his six-month internship, which took place in two classes of a primary school in the prefecture of Northern Evros during the academic year 2023-24. More specifically, from November 2023 to April 2024, the student implemented 16 music lessons in the 3rd and 17 music lessons in the 5th grade of the administrative region of Thrace after participating as observer for four lessons of the music teacher at the school in these classes. Apart from that, this thesis demonstrates the experience gained by the student through a series of logs accompanying each teaching session. Following the conclusions drawn from the internship, the whole process has granted the student the opportunity to experientially get to know the teaching classroom, along with the procedure of the design and the implementation of teaching. The design of the lesson plan before each teaching session, based on the principles of the curriculum, constitutes a prerequisite for a successful teaching, especially for those teaching for the first time. In order for teaching to be successful, the teacher ought to be equipped with knowledge and skills and be acquainted with teaching methods and pedagogical theories governing the teaching process. The use of technology and the integration of playful music activities in teaching seem to ensure the overall active engagement of the students involved. Finally, it has been observed that the limited allocated time and space of the typical classroom, compromise any attempts on the music teacher’s part to analyze in depth music concepts and incorporate music and movement activities.
The experience of a six-month internship in the subject of music in a primary school in Northern Greece
Keywords: πρακτική άσκηση, ημερολόγια, διδακτικά πλάνα; internship, logs, lesson plans