«Ecco ridente in cielo», Από τον Fernando de Lucia στον Luigi Alva: Μία αποτύπωση των ερμηνευτικών πρακτικών κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η όπερα Il Barbiere di Siviglia του Gioachino Rossini αποτελεί ένα από τα παγκόσμια αριστουργήματα του ιταλικού κωμικού ρεπερτορίου των αρχών του 19ου αιώνα. Έως και σήμερα, περιλαμβάνεται αδιάλειπτα στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα των μεγαλύτερων θεάτρων παγκοσμίως. Επίσης, ο ρόλος του Conte Almaviva χαρακτηρίζεται για τον tenore di grazia, ως ένας από τους πιο ενδιαφέροντες, απαιτητικούς και πολυδιάστατους του ροσινικού ρεπερτορίου. Παράλληλα, η άρια «Ecco ridente in Cielo», με την οποία συστήνεται ο Conte Almaviva, αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες στιγμές του ρόλου. Όμως, όπως θα ήταν αναμενόμενο, οι διαρκείς εξελίξεις της ιστορίας τα τελευταία 206 χρόνια από τη πρεμιέρα του έργου, έχουν συμπαρασύρει και πτυχές της μουσικής, όπως η ερμηνεία. Έτσι, με όχημα τέσσερις προσεκτικά επιλεγμένες ηχογραφήσεις, αντιπροσωπευτικές της αισθητικής της εποχής τους, θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε κάποια σημάδια της ερμηνευτικής εξέλιξης στην εν λόγω άρια, κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.
Keywords: Κουρέας, Ροσίνι, όπερα, τενόρος, Ντε Λουτσία, Μπορτζιόλι, Λάντι, Άλβα, Αλμαβίβα, ερμηνευτικές πρακτικές, Ecco ridente in cielo, εικοστός αιώνας