Μετάφραση και σχολιασμός της Πρότασης Νόμου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης σχετικά με τη βία κατά των γυναικών, Γαλλία, 28 Αυγούστου 2019. - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Η πτυχιακή μου εργασία έχει ως θέμα την αποσπασματική μετάφραση και το σχολιασμό της Πρότασης Νόμου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης με τίτλο "PROPOSITION DE LOI visant à agir contre les violences faites aux femmes". Πρόκειται για μια πρόταση νόμου η οποία έχει στόχο την προστασία των κακοποιημένων γυναικών στη Γαλλία από τους συζύγους, συντρόφους ή και συγκατοίκους τους. Στο κείμενο προτείνονται λύσεις αλλά και πρακτικές μέσω τροποποιήσεων των άρθρων του Αστικού και Ποινικού Κώδικα της Γαλλίας, έτσι ώστε να ενισχυθεί η προστασία τους αλλά και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Ο σχολιασμός της όλης διαδικασίας βασίστηκε στην έρευνα τεκμηρίωσης, γεγονός αναγκαίο όταν πρόκειται για σχολιασμό μετάφρασης οποιαδήποτε κειμένου. Αναφέρθηκαν τα μεταφραστικά προβλήματα καθώς και οι τεχνικές επίλυσης τους, βασισμένες σε θεωρίες μεταφρασεολόγων αλλά και με γνώμονα την προσωπική κρίση και μεταφραστική ικανότητα. Τέλος, καταρτίστηκε ένα γλωσσάρι στο οποίο καταγράφηκαν όλοι οι όροι του πρωτοτύπου κειμένου, οι μετάφραση τους, η πηγές από τις οποίες αντλήθηκε η μετάφραση και το συγκείμενο όπου χρειαζόταν.

Ma thèse porte sur la traduction et les commentaires fragmentaires de la proposition législative de l'Assemblée nationale française intitulée "PROPOSITION DE LOI visant à agir contre les violences faites aux femmes". Il s'agit d'un proposition de loi visant à protéger les femmes battues par leur conjoint, partenaire ou même concubin, en France. Le texte propose des solutions et des pratiques par le biais d'amendements aux articles du Code Civil et Pénal français, afin de renforcer leur protection et de sanctionner les responsables. Le commentaire sur l'ensemble du processus était basé sur le document de recherche, qui est nécessaire pour commenter la traduction d'un texte n'importe quel. Les problèmes de traduction ont été mentionnés ainsi que les techniques pour les résoudre, basées sur les théories des persones qui étudent la théorie de la traduction, mais basées aussi sur le jugement personnel et les compétences en traduction. Finalement, un glossaire a été compilé, qui enregistre tous les termes du texte original, leur traduction, les sources dont la traduction a été tirée et le contexte si nécessaire.
Keywords: Μετάφραση, σχολιασμός, βία γυναικών, προστασία γυναικών, ενδοοικογενειακή βία Γαλλία, πρόταση νόμου, νομοθεσία, αιτιολογική έκθεση, γλωσσάρι ορολογίας; Translation, commentary, violence of women, protection of women, domestic violence, France, legislative proposal, legislation, explanatory memorandum, terminology glossary