Μετάφραση αποσπάσματος από την ετήσια αναφορά του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στο Κονγκρέσο με τίτλο "Military and Security Developments involving the People's Republic of China-2021". Σχολιασμός και γλωσσάρι ειδικών όρων. - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποτελεί τη μετάφραση της εισαγωγής από την ετήσια έκθεση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στο Κογκρέσο και περιλαμβάνει τις στρατιωτικές εξελίξεις και τις εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ο λόγος που επέλεξα τον συγκεκριμένο απόσπασμα είναι γιατί περιλαμβάνει ειδική ορολογία σχετική με οπλικά συστήματα και ορολογία που χρησιμοποιείται στον στρατό, κάτι που προσωπικά με ενδιαφέρει ως μελλοντική επαγγελματίας μεταφράστρια. Επίσης, θεώρησα πολύ ενδιαφέρον το περιεχόμενο του αποσπάσματος, καθώς είναι πολύ επίκαιρο και δείχνει τις σχέσεις που έχουν οι δύο πιο ισχυρές περιοχές του κόσμου στη διεθνή οικονομία, η Κίνα και η ΗΠΑ, όπως και τη μάχη που δίνουν οι δύο αυτές περιοχές για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές οικονομικό σύστημα. Στην ουσία το απόσπασμα αποτελεί μια προσπάθεια από τις ΗΠΑ να βγάλουν κάποια συμπεράσματα και να εξετάσουν τις καινοτομίες και τον εκσυγχρονισμό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας όσον αφορά την τον τομέα της ασφάλειας και του στρατιωτικού εκσυγχρονισμού. Σχετικά με τη μεταφραστική διαδικασία, αφού έγινε ανάγνωση του πρωτότυπου κειμένου αρκετά ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο κατανοητό το περιεχόμενο, προέκυψαν κάποιοι ειδικοί όροι, αρκετοί για να θεωρηθεί αναγκαία η δημιουργία ενός γλωσσαρίου που θα περιλαμβάνει τον όρο στα αγγλικά και την απόδοσή του στα ελληνικά. Στη συνέχεια ακολούθησε η μετάφραση του πρωτότυπου αγγλικού κειμένου και η δημιουργία γλωσσαρίου ειδικών όρων. Κατά τη μεταφραστική διαδικασία προέκυψαν κάποιες μεταφραστικές δυσκολίες που ο μεταφραστής κλήθηκε να αντιμετωπίσει χρησιμοποιώντας μία σειρά από στρατηγικές τις οποίες αναφέρει στον σχολιασμό της μετάφρασης. Τέλος, γίνεται αξιολόγηση της ποιότητας της μετάφρασης και παρατίθενται η βιβλιογραφία και όλες οι πηγές τις οποίες χρησιμοποίησε ο μεταφραστής.

This dissertation is an attempt to translate a specialized text from English to Greek. The text is specialized, as it contains terms related to military equipment and is an annual report of the Department of Defense to the Congress with the title “Military and Security Developments involving the People’s Republic of China – 2021”. The aim was to transfer it adequately, using all the tools and techniques at the translator’s disposal. The translator’s main focus during the translation process was to create a functional equivalent in the Target Language. The dissertation also includes a glossary and the commentary of any difficulties that occurred during the translation process.
Translation ofan excerpt from the Department of Defense's annual report to Congress entitled "Military and Security Developments involving the People's Republic of China- 2021" Commentary and glossary of special terms
Keywords: Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) ,μεταφραστικές δυσκολίες, ορολογία; People’s Republic of China (PRC), translation difficulties, terminology