«Εναλλακτικός και θεματικός τουρισμός: η διαδρομή θρησκευτικού τουρισμού και προσκυνηματικής περιήγησης "Στα βήματα του Αγ. Παϊσίου" στην Κόνιτσα της Ηπείρου (μελέτη περίπτωσης)» - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία συνδυάζει θεωρητικές αναλύσεις με πρακτικές εφαρμογές σε μια μελέτη περίπτωσης, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή της Κόνιτσας και αναδεικνύοντας τις δυνατότητές του για το μέλλον. Αρχικά, στο θεωρητικό Α' Mέρος και το πρώτο κεφάλαιο καταγράφεται το παγκόσμιο θρησκευτικό φαινόμενο, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο πολλών πολιτισμών και κοινωνιών. Αναλύεται το πώς η θρησκεία επηρεάζει τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο και γίνεται αναφορά στις ιερές αποδημίες, που είναι σημαντικές για πολλούς πιστούς, έως σήμερα. Το δεύτερο κεφάλαιο εξετάζει τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Στη συνέχεια, εξετάζει τις ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα και τις προοπτικές ανάπτυξής τους στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον πολιτιστικό τουρισμό και στον θρησκευτικό τουρισμό ως μορφή του, αναδεικνύοντας τη σημασία τους στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Η έννοια του θρησκευτικού τουρισμού και η διάκρισή του από τον ορισμό της προσκυνη-ματικής περιήγησης γίνεται στο τρίτο κεφάλαιο. Παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά του θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα και οι τρέχουσες και μελλοντικές του προοπτικές. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται η περιοχή της Ηπείρου, τα πολιτιστικά της χαρακτηριστι-κά, η τουριστική υποδομή, οι πόροι και τα θρησκευτικά μνημεία της. Μέσω της SWOT ανά-λυσης, αξιολογούνται οι δυνάμεις, οι αδυναμίες, οι ευκαιρίες και οι απειλές που σχετίζο-νται με τον θρησκευτικό τουρισμό στην Ήπειρο. Η επιστημονική έρευνά μας στο Β΄ Mέρος εστιάζει στην εξέταση μιας μελέτης περίπτωσης προτείνοντας τη χάραξη μια διαδρομής θρησκευτικού τουρισμού στην Ήπειρο και συγκεκριμένα αυτής "Στα βήματα του Αγίου Παϊσίου". Έτσι, στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στη ζωή και τη δράση του Αγίου Παϊσίου στην Κόνιτσα. Αναλύονται οι σταθμοί της περιήγησης αυτής και εξετάζεται η επιρροή της τηλεοπτικής σειράς "Άγιος Παΐσιος" στον θρησκευτικό τουρισμό. Η απαραίτητη μεθοδολογία της επιστημονικής έρευνας με έμφαση στην τριγωνοποίηση ως μέθοδο έρευνας, παρουσιάζεται στο έκτο κεφάλαιο της πτυχιακής εργασίας, ενώ το έβδομο κεφάλαιο εξετάζει τη συνέντευξη ως μέθοδο ποιοτικής έρευνας, περιλαμβάνοντας τη συλλογή, καταγραφή και παρουσίαση των συνεντεύξεων. Το όγδοο κεφάλαιο εστιάζει στη χρήση της παρατήρησης και της συνέντευξης ως ερευνητικά εργαλεία και στην ανάλυση και αξιοπιστία του περιεχομένου συνεντεύξεων, για να ακολουθήσουν στο ένατο κεφάλαιο τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα της έρευνας αλλά και οι προτάσεις για μελλοντικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στην Κόνιτσα.

This thesis combines theoretical analyses with practical applications in a case study, offering a comprehensive view of religious tourism in the Konitsa region and highlighting its future potential. Initially, the theoretical Part A and the first chapter document the global religious phenomenon, which is a fundamental element of many cultures and societies. It analyzes how religion influences tourism globally and references pilgrimages, which remain significant for many believers today. The second chapter examines sustainable tourism development at both national and international levels. It then explores special and alternative forms of tourism, emphasizing their necessity and development prospects in Greece. Special emphasis is placed on cultural tourism and religious tourism as a form of it, highlighting their importance to the cultural heritage of our country. The concept of religious tourism and its distinction from the definition of pilgrimage tourism is addressed in the third chapter. The characteristics of religious tourism in Greece and its current and future prospects are presented. The fourth chapter analyzes the region of Epirus, its cultural characteristics, tourist infrastructure, resources, and religious monuments. Through a SWOT analysis, the strengths, weaknesses, opportunities, and threats related to religious tourism in Epirus are evaluated. Our scientific research in Part B focuses on examining a case study by proposing the creation of a religious tourism route in Epirus, specifically "In the footsteps of Saint Paisios". Thus, the fifth chapter refers to the life and work of Saint Paisios in Konitsa. The stops of this route are analyzed, and the influence of the TV series "Saint Paisios" on religious tourism is examined. The essential research methodology with an emphasis on triangulation as a research method is presented in the sixth chapter of the thesis, while the seventh chapter examines the interview as a qualitative research method, including the collection, recording, and presentation of the interviews. The eighth chapter focuses on the use of observation and interview as research tools and on the analysis and reliability of the interview content. The ninth chapter follows with the conclusions and results of the research as well as proposals for future directions for the development of religious tourism in Konitsa.
“Alternative and thematic tourism: the religious tourism and pilgrimage route "In the footsteps of Saint Paisios" in Konitsa, Epirus (case study)”
Keywords: Θρησκευτικός τουρισμός, Άγιος Παΐσιος, διαδρομή περιήγησης, Κόνιτσα, βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη; Religious tourism, Saint Paisios, pilgrimage route, Konitsa, sustainable tourism development