Η θέση της γλώσσας στη διατήρηση της αρβανίτικης ταυτότητας στην Κερατέα και η συμβολή των γυναικών σε αυτή - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Για τα χωριά των Μεσογείων έχουν γραφτεί αρκετά και η ομάδα των ανθρώπων που τα κατοικούν έχει μελετηθεί κυρίως σε πολιτισμικό πλαίσιο. Δεν υπάρχει συνολική μελέτη που να ερευνά το πώς διαμορφώθηκε η ταυτότητά τους στο πέρασμα των αιώνων με βάση τις επιδράσεις που άλλαξαν την ταυτότητά τους και προκάλεσαν την υποχώρηση της Αρβανίτικης γλώσσας. Η παρούσα μελέτη επικεντρώνεται ειδικότερα στην πόλη της Κερατέας και πιο συγκεκριμένα στις δραστήριες γυναίκες της, σε μια προσπάθεια να διερευνηθεί και να κατανοηθεί η σύγχρονη ταυτότητα της Κερατέας σε μια εποχή που δε χρησιμοποιείται πλέον η Αρβανίτικη γλώσσα. Διερευνώνται οι λόγοι για τους οποίους η γλώσσα αυτή χάθηκε στο πιο απομακρυσμένο από την Αθήνα χωριό των Μεσογείων, καθώς και ο ρόλος της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας ως προς αυτήν τη γλωσσική απώλεια. Μέσα από μια ιστορική αναφορά και τις επιρροές που ασκήθηκαν στους Αρβανίτες της Κερατέας από διάφορους εξωγενείς παράγοντες που θα αναλυθούν στην συνέχεια, θα επιχειρηθεί να γίνει κατανοητό το πώς εξελίχθηκε η ταυτότητα της πόλης αυτής σε σχέση με την Αρβανίτικη γλώσσα και τον πολιτισμό. Θα γίνει δυνατό να αντιληφθούμε καλύτερα το περιβάλλον εντός του οποίου λειτουργούσαν οι γυναίκες ως βασικός πυλώνας της κοινότητας. Θα καταστεί επομένως κατανοητή η ιδιαιτερότητα της θέσης της γυναίκας στην Κερατέα, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε το θέμα της γλώσσας με σκοπό το όφελος του στενού οικογενειακού της πλαισίου, καθώς και η δραστηριοποίηση των σύγχρονων γυναικών της πόλης. Μετά από τα παραπάνω θα είναι ασφαλές να εξαχθούν δεδομένα σχετικά με τη σημερινή ταυτότητα του πληθυσμού, τους λόγους υποχώρησης της γλώσσας και τον υποβιβασμό της από τους ομιλητές.

Much has been written about the villages of the Mesogeia region of Attica, and the group of people who inhabit them has been studied mainly in a cultural context. However, there is no study that investigates how they were shaped over the centuries by influences that changed their identity and caused the decline of the Arvanitic language. This paper will focus specifically on the town of Keratea and in particular to its vigorous women, in an effort to explore and understand the modern identity of Keratea at a time when the language is no longer in use. In other words, it delves into the disappearance of this language in Keratea, the village situated furthest from Athens in the Mesogeia region and explores how the examined population group - with a particular emphasis on women - influenced this loss. Through a historical report and the influences exerted on the Arvanites of Keratea by various external factors, will be made an attempt to understand how the identity of this city evolved in relation to the Arvanites language and culture. Grasping the complexities of the above factors can develop a comprehensive understanding of the environment within which women functioned as a mainstay. Therefore, we will be able to comprehend the unique position of women in Keratea and their approach to the language issue served the interests of their immediate family context, as well as their active role in the cultural reality of the town. Finally, it will be safe to extract data that provide insight into the population’s modern identity, the reasons for the decline of the language, its self-relegation by the speakers, while it is necessary to address the question as to whether the very basic element of a language is essential for establishing a distinct identity within a group.
Keywords: Κερατέα, Μεσόγεια, Γυναίκα, Ισότητα, Θέση, Αρβανίτες, Κοινότητα, Γλώσσα, Λατινοκρατία, Τουρκοκρατία, Βιομηχανική Επανάσταση, Αστικοποίηση, Ταυτότητα, Υποβιβασμός, Υποχώρηση