Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ (1913-1940) - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η διατριβή παρουσιάζει την εκπαιδευτική κατάσταση των Μουσουλμάνων Τσάμηδων από τα πρώτα χρόνια της ενσωμάτωσης της περιοχής της Θεσπρωτίας στο Ελληνικό Κράτος ως και την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ερευνώνται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες χαράχτηκε η εκπαιδευτική πολιτική του Ελληνικού Κράτους σχετικά με την εκπαίδευση της μειονοτικής αυτής ομάδας, αλλά και επιμέρους ζητήματα που σχετίζονται με την οργάνωση του σχολικού δικτύου εν συνόλω στη Θεσπρωτία, τη συμμετοχή της ίδιας της μειονοτικής ομάδας στις εκπαιδευτικές διαδικασίες και τις ενέργειες που έλαβαν χώρα από εκείνη, καθώς και τους φορείς που άσκησαν εκπαιδευτική πολιτική στη Θεσπρωτία. Παράλληλα, κατατίθενται οι τοποθετήσεις των παιδαγωγών της εποχής για τη διδασκαλία των μειονοτικών ομάδων συνολικά στην Ελλάδα και εξετάζονται ποιες και πόσες από αυτές έλαβαν νομοθετική έγκριση το διάστημα αυτό, αλλά και κατά πόσο οι εκπαιδευτικές πρακτικές που ακολουθήθηκαν στη Θεσπρωτία ήταν συνυφασμένες με το σύγχρονό τους παιδαγωγικό και νομοθετικό πλαίσιο. Βασικός στόχος λοιπόν αποτελεί αφενός η διερεύνηση και ανάδειξη της εκπαιδευτικής πολιτικής του ελληνικού κράτους την περίοδο 1913-1940 για την μειονοτική ομάδα των μουσουλμάνων Τσάμηδων σε συσχέτιση με την αντίστοιχη πολιτική που ακολουθήθηκε για άλλες μειονοτικές ομάδες και σχετιζόμενη με τις παιδαγωγικές διεκδικήσεις της εποχής, αφετέρου η συμμετοχή της ίδιας της μειονοτικής ομάδας στην εκπαιδευτική διαδικασία και οι ενέργειες της ηγεσίας της για την προάσπιση του δικαιώματος και της δυνατότητας πρόσβασης στην εκπαίδευση.

The thesis presents the educational situation of the Muslim Chams from the first years of the incorporation of the region of Thesprotia into the Greek State until the beginning of World War II. The conditions under which the educational policy of the Greek State regarding the education of this minority group was drawn up are investigated, as well as individual issues related to the organization of the school network as a whole in Thesprotia, the participation of the minority group itself in the educational processes and the actions taken by it, as well as the institutions that exercised educational policy in Thesprotia. At the same time, the positions of educators of the time on the teaching of minority groups in Greece as a whole are submitted and examined which and how many of them received legislative approval during this period, as well as whether the educational practices followed in Thesprotia were interwoven with their modern pedagogical and legislative framework. The main objective, therefore, is on the one hand to investigate and highlight the educational policy of the Greek state in the period 1913-1940 for the minority group of Muslim Chams in relation to the corresponding policy followed for other minority groups and related to the pedagogical claims of the time, on the other hand the participation of the minority group itself in the educational process and the actions of its leadership to defend the right and the accessibility to education.
THE EDUCATION OF MUSLIM CHAMS (1913-1940)
Keywords: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΤΣΑΜΗΔΕΣ, ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ, ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ; EDUCATION, CHAMS, THESPROTIA, MINORITY GROUP