Επισκόπηση οντολογιών σχετικές με τη θαλάσσια κυκλοφορία (marine traffic) - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Ο ναυτιλιακός τομέας λαμβάνει ζωτικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και ασφάλεια, καθιστώντας απαραίτητη την έρευνα και την ανάπτυξη προηγμένων λύσεων για τη βελτιστοποίηση των δραστηριοτήτων του και την αντιμετώπιση πιθανών προκλήσεων. Η εργασία στοχεύει να παρέχει μια ολοκληρωμένη κατανόηση των προτύπων και εργαλείων ανάπτυξης οντολογίας στο πλαίσιο των συστημάτων θαλάσσιας κυκλοφορίας. Αυτή η βιβλιογραφική ανασκόπηση εξετάζει σε βάθος έξι εργασίες που εστιάζουν σε συστήματα θαλάσσιας κυκλοφορίας βασισμένα σε οντολογία, όσον αφορά τον εντοπισμό ανώμαλης και κακόβουλης συμπεριφοράς στον ναυτιλιακό τομέα. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε επιπρόσθετη βιβλιογραφική μελέτη για τη συμπλήρωση και την επικύρωση των ευρημάτων. Μέσα από την ανάλυση μας παρουσιάζουμε ένα πλαίσιο που τονίζει τους κύριους πυλώνες κατά την διαδικασία ανάπτυξης και τα απαραίτητα βήματα για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής οντολογίας ανίχνευσης ανωμαλιών θαλάσσιας κυκλοφορίας. Αυτό το πλαίσιο επιτρέπει στους ερευνητές και τους προγραμματιστές να κατανοήσουν τις βασικές αρχές και μεθοδολογίες στην οντολογία, επιτρέποντας καλύτερα ενημερωμένες αποφάσεις κατά το σχεδιασμό συστημάτων στον τομέα. Τα ευρήματα από την παρούσα ανασκόπηση χρησιμεύουν ως πολύτιμη πηγή για μελλοντική έρευνα και ανάλυση στον τομέα των συστημάτων που βασίζονται στην οντολογία, αλλά συμβάλλουν επίσης στην ενίσχυση της ανίχνευσης ανώμαλης δραστηριότητας και κινήσεων στον ναυτιλιακό τομέα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της μελέτης αυτού του ουσιαστικού τομέα.

The maritime sector plays a vital role in the global economy and security, making research and development of advanced solutions for its optimization and tackling potential challenges essential. This work aims to provide a comprehensive understanding of ontology development standards and tools within the framework of maritime traffic systems. This literature review examines in depth six studies focusing on ontology-based maritime traffic systems, as far as the detection of abnormal and malicious behavior in the maritime sector is concerned. In addition, an additional bibliographical study was carried out to supplement and validate the findings. Through our analysis, we present a framework that emphasizes the main pillars during the development process and the necessary steps to create an effective maritime traffic anomaly detection ontology. This framework allows researchers and developers to understand the basic principles and methodologies in ontology, allowing for better-informed decisions when designing systems in the sector. The findings from the current review serve as a valuable source for future research and analysis in the field of ontology-based systems, but also contribute to the strengthening of abnormal activity and movements detection in the maritime sector, underlining the importance of studying this essential sector.
Overview of ontologies related to marine traffic
Keywords: οντολογία, θαλάσσια κυκλοφορία, αποφυγή σύγκρουσης, σημασιολογική μοντελοποίηση; ontology, maritime traffic, collision avoidance, semantic modeling