: "Στις απαρχές της Σκανδιναβικής ζωής- Ο πολιτισμός των Σάμι: ιστορικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις" - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία πραγματεύεται τις απαρχές της Σκανδιναβικής ζωής με την εμφάνιση του πρώτου φύλου, την φυλή των Σάμι. Μέσα από μια συστηματική καταγραφή αναλύονται ιστορικές και πολιτισμικές εκφάνσεις της φυλής καθώς και άλλων μικρότερων εσωτερικών ομάδων, καθημερινά στοιχεία, εκτενής ιστορική ανάλυση από τις απαρχές 10.000 π.Χ έως και σήμερα. Η εργασία καταλήγει σε μια μουσειολογική προσέγγιση που ακολουθεί τις τεχνικές της συγκριτικής μουσειολογίας, με το παράδειγμα δύο μουσείων που αφορούν τους Σάμι και με ανάλυση του σκοπού και των μόνιμων εκθέσεων τους αλλά και των ομοιοτήτων και των διαφορών που αυτά μπορεί να διαθέτουν.

This presumption deals with the beginnings of Scandinavian life with the emergence of the first tribe, the Sami tribe. Through an intelligible record, historical and cultural approaches are analyzed regarding the characteristics of the race, other smaller internal groups, daily data, an extensive historical analysis from the beginning of 10,000 BC until today. Closing with a museological approach that follows the techniques of comparative museology, with the example of two museums related to the Sami analyzing their purpose and permanent exhibitions but also the similarities and differences that they may have.
Keywords: Σάμι, κοινωνία siddja, Κτηνοτροφία ταράνδων, αποικιοκρατικά κινήματα, Βόρεια Σκανδιναβία, ιθαγενείς πολιτισμοί, τοπική χαρτογράφιση των Σάμι, συγκριτική μουσειολογία, μουσειακοί οργανισμοί και ιδρύματα σχετικά με τους Σάμι