«Ο ΙΚΑΝΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤIΚΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ» - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η ηγεσία αποτελεί μία πρόκληση και μπορεί να θεωρηθεί ως μία δεξιότητα διαχρονική, η οποία συνοδεύεται από χαρακτηριστικά, που σε πρώτο επίπεδο είναι κοινά τόσο στον επαγγελματικό όσο και στρατιωτικό τομέα. Στη σημερινή εποχή η ηγεσία καλείται να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό της παγκόσμιας αγοράς, αλλά και ταυτοχρόνως την επιτυχή επικοινωνία με τους εταίρους της στο εξωτερικό. Αντικείμενο μελέτης της συγκεκριμένης μελέτης αποτελεί η στάση των μάνατζερ στον ελλαδικό χώρο και ο βαθμός της πολιτισμικής νοημοσύνης κατά τις επαφές με το εξωτερικό. Για το σχολιασμό της έρευνας δόθηκε έμφαση στο έγκριτο μοντέλο του κοινωνιολόγου Geert Hofstede, το οποίο συνέβαλε στην κατανόηση των ειδοποιών διαφορών της ελληνικής κουλτούρας στις επιχειρήσεις με άλλους πολιτισμούς.Με ποσοτική έρευνα, που διεξήχθη, μελετήθηκαν οι απαντήσεις 41 μάνατζερ ανά την Ελλάδα από διαφορετικούς κλάδους επιχειρήσεων ως προς το ερωτηματολόγιο: “The Cultural Intelligence Scale”, με το οποίο υπολογίζεται το επίπεδο πολιτισμικής νοημοσύνης των μάνατζερ κατά την επαφή τους με συνεργάτες διαφορετικού πολιτισμικού υπόβαθρου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της στατιστικής ανάλυσης, η πλειοψηφία των μάνατζερ χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά μεταγνωστικής πολιτισμικής νοημοσύνης, πολιτισμικής νοημοσύνης με βάση το κίνητρο και συμπεριφορικής νοημοσύνης. Έμφαση δίνεται συνεπώς, στην οργάνωση, στο ενδιαφέρον και στα γλωσσικά μέσα κατά την επικοινωνία με άλλους λαούς. Ωστόσο, η γνωστική πολιτισμική νοημοσύνη, η γνώση περί των συνηθειών και κανόνων των πολιτισμών ανέρχεται σε χαμηλότερα επίπεδα. Παράλληλα, γίνεται σχολιασμός για τον τρόπο, που οφείλουν άτομα σε ηγετικές θέσεις να διαχειρίζονται τις επαφές τους, αλλά και ως προς τα χαρακτηριστικά στοιχεία της σύγχρονης ικανής ηγεσίας. Εν κατακλείδι, η μελέτη ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των περιορισμών, καθώς και προτάσεις για περαιτέρω έρευνα ως προς το αντικείμενο.
Keywords: ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΉ ΝΟΗΜΟΣΎΝΗ, ΗΓΕΣΊΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΙΣ; CULTURAL INTELLIGENCΕ - CQ