Μετάφραση Απόφασης Ασύλου της Αρχής Προσφυγών από τα Ελληνικά στα Γαλλικά, σύμφωνα με τα πρότυπα σύνταξης νομικών κειμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η εργασία ασχολείται με τη μετάφραση ενός νομικού κειμένου από τα Ελληνικά προς τα Γαλλικά, εστιάζοντας στην ενδικοφανή προσφυγή επί αίτησης ασύλου από Ιρανό πρόσφυγα. Το κείμενο αυτό, το οποίο εξετάζεται από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Προσφυγών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, παρουσιάζει ιδιαιτερότητες καθώς αναφέρεται τόσο σε ελληνικούς νόμους όσο και σε διεθνείς συμβάσεις. Ο στόχος της εργασίας είναι η μεταφορά του νομικού κειμένου σε γαλλική νομική γλώσσα, ακολουθώντας τις προδιαγραφές σύνταξης κειμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός γλωσσαρίου με τους όρους του κειμένου και την επιμέλεια του μεταφράσματος βάσει των πρότυπων οδηγιών της ΕΕ. Η εργασία περιλαμβάνει σχολιασμό τόσο του πρωτότυπου όσο και του μεταφρασμένου κειμένου, με έμφαση στις δυσκολίες που προέκυψαν κατά τη μετάφραση, την επιμέλεια και την τεκμηρίωση των όρων. Επίσης, προτείνονται βελτιώσεις για το πρωτότυπο κείμενο. Τέλος, το εκτεταμένο γλωσσάριο περιλαμβάνει αποδόσεις νομικών όρων σύμφωνα με τις πρακτικές των ευρωπαϊκών αρχών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ce mémoire porte sur la traduction d'un texte juridique du grec vers le français, provenant de l'autorité de recours du Ministère de l'Immigration et de l'Asile de la République Hellénique. Le texte est une demande d'asile d'un réfugié iranien, accompagnée d'un recours administratif contre une décision de première instance. L'objectif principal est de traduire ce texte en français juridique et de créer un glossaire des termes utilisés, tout en respectant les normes de rédaction de l'Union européenne. Une attention particulière a été accordée à la conformité de la traduction aux spécifications requises pour un texte qui pourrait être soumis à la Cour de justice de l'Union européenne. Le mémoire inclut également un commentaire sur les difficultés rencontrées pendant la traduction, la révision du texte selon les critères de l'UE, ainsi que le processus de justification des choix terminologiques. Enfin, un glossaire détaillé des termes juridiques du texte original et leur traduction en français est présenté, avec un accent sur les pratiques des autorités de l'UE, notamment la CJUE.
Traduction d'une décision d'asile de l'autorité de recours (Grèce) du grec vers le français conformément aux principes de rédaction juridique de l'Union européenne
Keywords: Μετάφραση, Απόφαση Ασύλου, Άσυλο, Ελληνικά, Γαλλικά, Ευρωπαϊκή Ένωση; Translation, Decision on appeal, Asylum, case, Greek, French, European Union