Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ' - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Στην παρούσα πτυχιακή διατριβή, επιχειρείται μια προσπάθεια προσέγγισης και ανάλυσης της Βυζαντινής διπλωματίας και των μεθόδων που αυτοί χρησιμοποίησε κατά την διάρκεια των χιλίων και πλέον χρόνων της ιστορικής της διαδρομής. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση της ιστορικής διαδρομής της αυτοκρατορίας μέσα από την γέννηση της το 324 μ.Χ. από τον Μέγα Κωνσταντίνο μέχρι και την υποταγή της στους Οθωμανούς Τούρκους το 1453 μ.Χ. Στο δεύτερο κεφάλαιο, επιχειρείται μια παρουσίαση της διοικητικής και στρατιωτικής δομής της αυτοκρατορίας, η οποία είναι πολύ σημαντική για όποιον επιθυμεί να προσεγγίσει τις πτυχές της διπλωματικής δεινότητας της Αυτοκρατορίας. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η διπλωματική δραστηριότητα του Βυζαντίου σε όλες τις φάσεις της ιστορικής τους διαδρομής. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τις διπλωματικές πρακτικές και την εξέλιξη αυτών, καθώς και να αντιληφθεί πως αυτές συνέβαλαν αποφασιστικά στην ισχυροποίηση και μετέπειτα επιβίωση του Βυζαντινού Κράτους. Στο τέταρτο κεφάλαιο, αναλύουμε περιπτώσεις μελέτης της διπλωματικής ιστορίας της Αυτοκρατορίας και η διατριβή ολοκληρώνεται με τα συμπεράσματα και τα χρήσιμα παραρτήματα.

In this thesis, an attempt is made to approach and analyze Byzantine diplomacy and the methods it used during its more than a thousand years of history. In the first chapter there is a brief presentation of the historical path of the empire through its birth in 324 AD. from Constantine the Great until its submission to the Ottoman Turks in 1453 AD. In the second chapter, a presentation of the administrative and military structure of the empire is attempted, which is very important for anyone who wishes to approach aspects of the Empire's diplomatic acuity. The third chapter presents the diplomatic activity of Byzantium in all phases of their historical path. The reader has the opportunity to come into contact with diplomatic practices and their evolution, as well as to understand how they contributed decisively to the strengthening and subsequent survival of the Byzantine State. In the fourth chapter, we analyze case studies of the diplomatic history of the Empire and the thesis concludes with the conclusions and useful appendices.
Keywords: Βυζάντιο, διπλωματία, μεσοβυζαντινή, υστεροβυζαντινή; Byzantium, diplomacy, Middle Byzantine, Late Byzantine