Μετάφραση της ιστοσελίδας της Φ.Ε. «Μάντζαρος» στα Γερμανικά: Το κείμενο, οι μεταφραστικές οδηγίες & τα μεταφραστικά προβλήματα - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Το διαδίκτυο έχει εξελιχθεί όχι μόνο σε ένα σημαντικότατο μέσο πρόσβασης στην πληροφορία αλλά και σε μία διαπολιτισμική γέφυρα. Η πλειονότητα των – επαγγελματικών ή μη – φορέων, ιδρυμάτων και σωματείων δημιουργούν ιστοσελίδες με σκοπό την προβολή της δραστηριότητάς τους, συχνά και σε κοινό εκτός συνόρων, κάτι το οποίο θα ήταν αδύνατο χωρίς τη συμβολή της μετάφρασης, ως εργαλείο επικοινωνίας μεταξύ δύο τουλάχιστον πολιτισμών. Οι ιστοσελίδες φιλαρμονικών, ως σωματεία με εγχώρια ή ακόμα και διεθνή δραστηριότητα, είναι κατά πλειοψηφία ήδη μεταφρασμένες στην αγγλική, ως διεθνής γλώσσα. Στην παρούσα εργασία θα παρουσιαστεί η μετάφραση της ιστοσελίδας της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος» από την ελληνική στη γερμανική γλώσσα, θα αναλυθεί το ελληνικό κείμενο καθώς και ο σκοπός της μετάφρασης του στη γερμανική γλώσσα. Ακόμη, θα πραγματευθούν τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη μεταφραστική διαδικασία και η επίλυσή τους με σκοπό τη δημιουργία ενός λειτουργικού κειμένου. Τέλος θα παρουσιασθεί ένα ελληνογερμανικό γλωσσάρι των τεχνικών όρων του κειμένου.

The internet has become not only a very important means of accessing information but also an intercultural bridge. The majority of – professional or non-professional – bodies, institutions and associations create websites in order to promote their activity, often to an audience across borders, something that would be impossible without the contribution of translation, as a communication tool between at least two cultures. The websites of Philharmonics, as associations with domestic or even international activity as well, are mostly already translated into English, as an international language. In the present dissertation, the translation of the website of the Philharmonic Society “Mantzaros” from Greek into German will be presented, the Greek text will be analyzed, as well as the purpose of its translation into German. In addition, the problems that arose during the translation process and their solution in order to create a functional text will be discussed. Finally, a greek-german glossary of the technical terms of the text will be presented.
Keywords: μετάφραση ιστοσελίδας, σκοπός της μετάφρασης, μεταφραστική διαδικασία, μεταφραστικά προβλήματα, λειτουργικό κείμενο, τεχνικοί όροι; website translation, purpose of translation, translation process, translation problems, functional text, technical terms