Περί της ελληνικής φιλοσοφίας ως προπαιδείας εις τον Xριστιανισμόν - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Άγιος Νεκτάριος: Το θέμα της μελέτης μου αυτής προήλθε από γενικότερες μελέτες, με τις οποίες ασχολούμαι από πολλά έτη. Θέμα των μελετών μου αυτών υπήρξαν οι Έλληνες συγγραφείς. Εξεκίνησα κυρίως από ένα φλογερό πόθο να συγκεντρώσω ο,τιδήποτε σωστό έχουν παρουσιάσει σχετικά με το Θεό, την ψυχή και την αρετή και να αποταμιεύσω σε ένα τόμο όλες τις σοφές γνώμες όλων των σοφών Ελλήνων, ώστε να διδάσκονται από αυτές οι μελετητές. Από τη μελέτη αυτή και από την τακτοποίηση της ύλης επείσθηκα ότι οι Έλληνες σοφοί, είτε εξολοκλήρου, είτε εν μέρει, υπήρξαν διδάσκαλοι της αληθείας, ότι την αγάπησαν και αναζήτησαν με πάθος και ότι τους οδηγούσε προς την αληθινή φιλοσοφία μία ερωτική αγάπη για την γνώση της αλήθειας. Αυτή η αγάπη οδήγησε σταδιακά το Ελληνικό Έθνος στην καθαρότερη και σαφέστερη γνώση της αληθείας και εν τέλει στην αλήθεια εξ΄αποκαλύψεως, τον Χριστιανισμό.

Heiliger Nektarios: Das Thema der vorliegenden Studie ging aus anderen allgemeineren Studien hervor, mit denen ich mich seit vielen Jahren beschäftige. Das Thema meiner Studien waren die griechischen Schriftsteller. Ich begann hauptsächlich aufgrund eines glühenden Wunsches alles zu sammeln, was sie auch immer Richtiges in Bezug auf Gott, die Seele und die Tugend darstellten und alle weisen Ansichten aller weisen Griechen in einen Band zurückzulegen, sodass die Erforscher aus diesen lernen können. Von dieser Studie und der Einordnung des Inhaltes ließ ich mich überzeugen, dass die griechischen Weisen entweder völlig oder teilweise Lehrer der Wahrheit waren, dass sie sie liebten und sich leidenschaftlich nach ihr sehnten und dass sie eine erotische Liebe für die Erkenntnis der Wahrheit zur wahren Philosophie führte. Diese Liebe führte allmählich die griechische Nation zur klarsten und eindeutigsten Erkenntnis der Wahrheit letztendlich zur Wahrheit durch Offenbarung, nämlich das Christentum.
Über die griechische Philosophie als Propädeutik des Christentums
Keywords: Χριστός, Άγιος Νεκτάριος, ελληνική φιλοσοφία, ελληνισμός, χριστιανισμός