Δημόσια Αρχαιολογία και Ανάδειξη Αρχαιολογικών Χώρων: Το παράδειγμα του Αμυκλαίου στη Σπάρτη - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παραπάνω εργασία πραγματοποιήθηκε, με σκοπό να αναδείξει τη σημασία της Δημόσιας Αρχαιολογίας και την Έρευνα Κοινού, ως μέσο προώθησής της δημόσιας αρχαιολογίας στους αρχαιολογικούς χώρους, στοχεύοντας τη συντήρηση και τη διατήρηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η εργασία χωρίζεται σε Α’ μέρος (θεωρητικό) και Β’ μέρος (ερευνητικό). Τα πρώτα τρία κεφάλαια σχετίζονται με το θεωρητικό κομμάτι της εργασίας, ενώ τα τρία τελευταία με το ερευνητικό. Στο Α’ μέρος της εργασίας, στο πρώτο κεφάλαιο θα μας απασχολήσει η προέλευση του όρου της δημόσιας αρχαιολογίας, ενώ θα διασαφηνιστούν η έννοια του «κοινού», αλλά και οι μέθοδοι προσέγγισης της δημόσιας αρχαιολογίας. Στο δεύτερο κεφάλαιο, θα αναλύσουμε τις μεθόδους και τις εφαρμογές για την προώθηση της δημόσιας αρχαιολογίας. Θα αναφερθούμε σε όλες τις κατηγορίες των νέων τεχνολογιών και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, παραθέτοντας παραδείγματα από αρχαιολογικούς χώρους. Στο τρίτο κεφάλαιο, το οποίο αποτελεί και το τελευταίο κεφάλαιο του θεωρητικού μέρους της εργασίας, θα γίνει μια περιγραφή των όρων διαχείριση πολιτισμικής κληρονομιάς και δημόσια αρχαιολογία στον ελλαδικό χώρο, με αναφορά παραδειγμάτων σε αρχαιολογικούς χώρους. Στο κεφάλαιο αυτό, θα αναλύσουμε και τον όρο της έρευνας κοινού, η οποία θα αποτελέσει τον κεντρικό πυρήνα του δεύτερου μέρους της εργασίας. Στο Β’ μέρος της εργασίας, δηλαδή το ερευνητικό, θα αναλυθεί η επιτόπια έρευνα του κοινού στο Αμυκλαίον. Συνεπώς, στο τέταρτο κεφάλαιο θα γίνει μια εισαγωγή σχετικά με την περιγραφή του αρχαιολογικού χώρου του ιερού του Αμυκλαίου Απόλλωνα, αλλά και το παράδειγμα της έρευνας κοινού που υλοποιείται. Επιπροσθέτως, αναφορές γίνονται στη σχεδιαστική αποτύπωση και στα μεθοδολογικά χαρακτηριστικά, που οφείλουν να απαρτίζουν μια αποτελεσματική έρευνα κοινού. Το πέμπτο κεφάλαιο μας παρέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά, με τη δειγματοληψία, την ερευνητική μέθοδο, τα ερευνητικά ερωτήματα, αλλά και τη μέθοδο συλλογής δεδομένων. Το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με την ανάλυση των δεδομένων σε γραφήματα και στατιστικούς πίνακες. Στο έκτο κεφάλαιο, το οποίο αποτελεί και το τελευταίο της εργασίας, προβαίνουμε σε μία αποτίμηση των συνολικών αποτελεσμάτων και αξιολογούμε την έρευνα κοινού στο ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνα, για να οδηγηθούμε στα ασφαλή συμπεράσματά μας.
Keywords: δημόσια αρχαιολογία- κοινό- όρος- προσεγγίσεις- μέθοδοι- εφαρμογές- νέες τεχνολογίες- εκπαιδευτικά προγράμματα- «παιγνιοποίηση»- Ελλάδα- διαχείριση- έρευνα κοινού- αρχαιολογικοί χώροι- ιερό Αμυκλαίου Απόλλωνα- επιτόπια έρευνα- σχεδιασμός- ερευνητική μέθοδος- δειγματοληψία- συλλογή δεδομένων- εργαλείο μέτρησης- ανάλυση- στατιστικοί πίνακες- ποσοστά- αποτελέσματα- αξιολόγηση- συμπεράσματα