ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ & ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Σ΄ αυτή τη διπλωματική εργασία, παρουσιάζουμε τη Μελέτη των Προβλημάτων Σχεδιασμού Τουριστικών Διαδρομών & Προσανατολισμού μέσω μιας εφαρμογής android που δημιουργήθηκε για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Ένας τουρίστας θέλει να επισκεφθεί κάθε αξιοθέατο μίας πόλης που έχει πάει διακοπές ξεκινώντας και επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο του. Το κύριο πρόβλημα είναι να βρει την συντομότερη διαδρομή. Υπάρχουν αρκετοί προσεγγιστικοί και ευρετικοί αλγόριθμοι που προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για να προσεγγιστεί το πρόβλημα μας με τη χρήση γενετικών αλγόριθμων. Οι Γενετικοί Αλγόριθμοι είναι μία μέθοδος αναζήτησης βέλτιστων λύσεων σε συστήματα που μπορούν να περιγραφούν ως μαθηματικό πρόβλημα. Είναι χρήσιμοι σε προβλήματα που περιέχουν πολλές παραμέτρους και δεν υπάρχει αναλυτική μέθοδος που να μπορεί να βρει τη βέλτιστη δυνατή λύση. Ο τρόπος λειτουργίας των γενετικών αλγόριθμων είναι εμπνευσμένος από τη βιολογία. Χρησιμοποιεί την ιδέα της εξέλιξης μέσω γενετικής μετάλλαξης, φυσικής επιλογής και διασταύρωσης. Έτσι στην διπλωματική αυτή γίνεται η επίλυση των Προβλημάτων Σχεδιασμού Τουριστικών Διαδρομών & Προσανατολισμού με γενετικούς αλγόριθμους. Παριστάνουμε το κάθε αξιοθέατο με έναν κόμβο και τοποθετούμε μία ακμή ανάμεσα σε δύο αξιοθέατα εάν συνδέονται άμεσα. Σχηματίζεται ο πληθυσμός, αξιολογείται η κάθε λύση ξεχωριστά και περνάμε στην επόμενη γενιά αφού εφαρμοστούν οι γενετικοί τελεστές. Έτσι κάποιες λύσεις πάνε στην επόμενη γενιά αυτούσιες με τη διαδικασία της επιλογής, κάποιες θα υποστούν μετάλλαξη, ενώ άλλες θα διασταυρωθούν μεταξύ τους δημιουργώντας απογόνους.
Keywords: γενετικοί αλγόριθμοι, διαδρομή, διασταύρωση, μετάλλαξη; genetic algorithms, route, crossover, mutation