Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΜΙΑΣ ΔΕΞΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: ΑΝΑΛΥΩΝΤΑΣ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Στη σύγχρονη ιστορία, με τον ολοκληρωτισμό της επέλασης του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού και τον ανταγωνισμό των υπερδυνάμεων για κυριαρχία σε χώρες επιρροής, παρατηρούνται συχνά κύματα μαζικής μετανάστευσης και προσφυγιάς, συνοδευόμενα από όρους όπως τρομοκρατία, επέλαση, εισβολή, Ισλαμοποίηση. Η άνοδος των δεξιών πολιτικών κομμάτων και πολιτικών ανά τον κόσμο σήμανε ότι η γλώσσα των προκαταλήψεων και των διακρίσεων έγινε πιο εμφανής και πρόδηλη, και η ανάγκη εντοπισμού και ανάλυσης αυτής της γλώσσας, αυτού του λόγου, έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία. Ο λόγος παίζει πρωταρχικό ρόλο τόσο στην παραγωγή όσο και στην αναπαραγωγή ρατσιστικών και ξενοφοβικών στερεοτύπων και αντιλήψεων. Ειδικά ο δημόσιος πολιτικός λόγος και ο τρόπος που οι πολιτικοί θίγουν ζητημάτα σχετικά με τους πρόσφυγες και το αποκαλούμενο προσφυγικό, φέρουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Η πολιτική εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος είναι δεδομένη και εντατική. Σε αυτή την διπλωματική εργασία, θα εντρυφήσουμε πρώτιστα στις έννοιες λόγος, δημόσιος λόγος, πολιτικός λόγος και ρητορική μίσους. Εν συνεχεία θα μιλήσουμε για τον ρατσισμό και τις διακρίσεις του, εν προκειμένω σε ρευστό και θεσμικό ρατσισμο και κατόπιν θα μιλήσουμε για την έννοια της ξενοφοβίας και της Ισλαμοφοβίας. Έπειτα στηριζόμενοι στη μεθοδολογία της Κριτικής Ανάλυσης Λόγου, θα μελετήσουμε τον δημόσιο λόγο στελεχών της κυβέρνησης, του πολιτικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, που βρίσκεται στην εξουσία στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2019 και κατά πόσο αυτές οι δηλώσεις προωθούν ρατσιστικές ή ξενοφοβικές αντιλήψεις. Εν κατακλείδι θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα από την ανάλυση του λόγου των στελεχών της κυβέρνησης και κατά πόσο αυτά επιβεβαιώνουν την ερευνητική υπόθεση.

In modern history, with the totalitarianism of the march of capitalism and imperialism and the competition of the superpowers for domination of countries of influence, waves of mass migration and refugee movements are often observed, accompanied by terms such as terrorism, invasion, Islamization. The rise of right-wing political parties and policies around the world has meant that the language of prejudice and discrimination has become more prominent and evident, and the need to identify and analyse this language, this discourse, has become more important. Discourse plays a key role in both the production and reproduction of racist and xenophobic stereotypes and perceptions. In particular, public political discourse and the way in which politicians address issues relating to refugees and the so-called refugee issue, carry particular weight. The political instrumentalisation of the migrant-refugee issue is given and intensive. In this thesis, we will primarily delve into the concepts of discourse, public discourse, political discourse and hate speech. Then we will talk about racism and its distinctions, in this case liquid racism and institutional racism, and then we will talk about the concept of xenophobia and Islamophobia. Then, relying on the methodology of Critical Discourse Analysis, we will study the public discourse of government officials, of the political party of New Democracy, which has been in power in Greece since June 2019, and whether these statements promote racist or xenophobic attitudes. Finally, the conclusions from the analysis of the speech of the government officials and whether they confirm the research hypothesis will be presented.
Keywords: ρατσισμός, ξενοφοβία, πρόσφυγες, δημόσιος λόγος, πολιτικός λόγος, δεξιά; racism, xenophobia, refugees, public discourse, political discourse, right-wing