Μετάφραση από τα Αγγλικά προς τα Ελληνικά πληροφοριακού κειμένου του ΟΗΕ για την ιστοσελίδα του γραφείου UNRIC και σχολιασμός της μεταφραστικής διαδικασίας - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Το κείμενο αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι ένα κείμενο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και σκοπός του είναι να πληροφορήσει το ευρύ κοινό για το τι είναι και πώς λειτουργεί το Τμήμα για την Παγκόσμια Επικοινωνία (DGC) του ΟΗΕ. Το εν λόγω κείμενο μπορεί να βρεθεί στη κεντρική ιστοσελίδα του ΟΗΕ και χωρίζεται σε διάφορες ενότητες ώστε να εξηγηθούν καλύτερα οι λειτουργίες του τμήματος αυτού. Το κείμενο είναι πληροφοριακού χαρακτήρα καθώς βασικός του στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού για τη λειτουργία και το έργο του Τμήματος Παγκόσμιας Επικοινωνίας. Στην ιστοσελίδα του Οργανισμού το κείμενο αυτό υπάρχει και στις έξι επίσημες γλώσσες των Ηνωμένων Εθνών. Η παρούσα πτυχιακή εργασία γίνεται στο πλαίσιο της πρακτικής μου άσκησης στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών (UNRIC) στις Βρυξέλλες. Η μετάφραση του εν λόγω κειμένου προς τα ελληνικά θα δημοσιευτεί στην ελληνόφωνη ιστοσελίδα του UNRIC. Άλλωστε το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών, United Nations Regional Information Centre στα αγγλικά, το οποίο παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης και τεκμηρίωσης σε Ελλάδα και Κύπρο, μεταξύ άλλων χωρών, αποτελεί μέρος του Τμήματος Παγκόσμιας Επικοινωνίας. Η κύρια πρόκληση που θέτει αυτό το κείμενο δεν είναι τόσο σε επίπεδο ορολογίας όσο σε επίπεδο ύφους, με την επιθυμία το μετάφρασμα να αποτελεί ένα κείμενο με συνοχή στη «γλώσσα του ΟΗΕ», το οποίο δεν θα διαφέρει υφολογικά από τα υπόλοιπα κείμενα στην ιστοσελίδα όπου και θα δημοσιευθεί. Όσον αφορά την ορολογία έχει φυσικά κι αυτή την βαρύτητα της εδώ, καθώς διάφορα τμήματα, υπηρεσίες και προγράμματα του ΟΗΕ δεν έχουν σε πολλές περιπτώσεις μεταφραστεί ξανά στα ελληνικά, τουλάχιστον όχι από κάποιον επίσημο φορέα.

The text of this dissertation is a text of the United Nations and its purpose is to inform the general public about what the UN Department of Global Communications (DGC) is and how it works. This text can be found on the UN main website and is divided into several sections to better explain the functions of this department. The text is informative in nature as its main purpose is to inform the public about the work of the Department of Global Communications. It is available on the UN's website in all six official languages of the United Nations. This dissertation is part of my internship at the United Nations Regional Information Centre (UNRIC) in Brussels. The translation of this text into Greek will be published on the Greek website of UNRIC. Besides, the United Nations Regional Information Centre, which provides information and documentation services for Greece and Cyprus, among other countries, is part of the Department of Global Communications. The main challenge posed by this text is not so much in terms of terminology as in terms of style, with the desire for the translation to be a coherent text in the "language of the UN", which will not differ stylistically from the other texts on the website in which it will be published. As far as the terminology is concerned, it has its weight here as well, as various departments, services and programs of the UN have not in many cases been translated again into Greek, at least not by an official body.
Translation from English to Greek of an informative UN text for the website of UNRIC and commentary of the translation process
Keywords: ΟΗΕ, Ηνωμένα Έθνη; UN, UNRIC, DGC, United Nations,