Οι υποκλάδοι της Γλωσσολογίας και η σχέση τους με την ανάκτηση της Πληροφορίας - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Η Ανάκτηση της Πληροφορίας τα τελευταία χρόνια λόγω του διαδικτύου και του μεγάλου αριθμού ιστοσελίδων έχει ως βασικό στόχο την ανάπτυξη αποτελεσματικών εφαρμογών που θα μπορούν να διαχειρίζονται όλο αυτό το ψηφιακό υλικό. Στο σκοπό αυτό συμβάλει η επιστήμη της Γλωσσολογίας και των υποκλάδων της καθώς ο βασικός τύπος των αρχείων που ανακτώνται είναι σε μορφή κειμένου . Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζονται οι βασικοί υποκλάδοι της γλωσσολογίας και γίνεται προσπάθεια της αναζήτησης της σχέσεώς τους με την ανάκτηση της πληροφορίας μέσω διάφορων εφαρμογών ανάκτησης που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

Ιn recent years Information Retrieval, due to the internet and the large number of web sites, aims at the development of effective applications that can handle all this digital material. For this reason, the science of Linguistics and its subclasses can contribute to this cause because the basic type of retrieved files is in text format. In this thesis the main branches of linguistics are presented and it is attempted to explore the relationship between them and the information retrieval through various retrieval applications that have been developed in recent years.
Keywords: ΓΛΩΣΣΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ, ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ, ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ; LANGUAGE, INFORMATION, LINGUISTICS, INFORMATION RETRIEVAL