Το άγχος σκηνικής έκθεσης των φοιτητών μουσικής: Μια πιλοτική έρευνα με μέλη κλασσικής ορχήστρας και τζαζ μπάντας - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Αυτή η μελέτη έχει σκοπό να διερευνήσει τις εμπειρίες και το άγχος σκηνικής έκθεσης που βιώνουν οι μουσικοί ορχήστρας και οι μουσικοί τζαζ στην καθημερινότητα τους, αλλά και σε παραστάσεις. Ταυτόχρονα, ερευνά τους τρόπους με τους οποίους ο δάσκαλος μουσικής μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και διαχείριση του άγχους σκηνικής έκθεσης στα διάφορα στάδια της εκπαίδευσης. Η ένταση του άγχους σκηνικής έκθεσης που βιώνει ο κάθε μουσικός είναι διαφορετική, ενώ η έλλειψη επιβράβευσης από τον καθηγητή και στήριξης από την οικογένεια, η πίεση, τα λάθη και ο ανταγωνισμός φάνηκε ότι επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή και την επαγγελματική εξέλιξη. Με ερευνητικό εργαλείο την ομάδα εστίασης, στην παρούσα ποιοτική μελέτη συμμετείχαν συνολικά 8 φοιτητές και φοιτήτριες από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Μουσικών Σπουδών. Οι κατηγορίες που προέκυψαν από την θεματική ανάλυση του απομαγνητοφωνημένου κειμένου της ομάδας εστίασης είναι: (α) «Οι πολλαπλές όψεις του άγχους σκηνικής έκθεσης», (β) «Εμφάνιση και εξέλιξη του άγχους σκηνικής έκθεσης», (γ) «Πλαίσιο & συνθήκες πρόκλησης», (δ) «Αίτια εμφάνισης του άγχους σκηνικής έκθεσης», (ε) «Επιδράσεις του άγχους σκηνικής έκθεσης», (στ) «Στρατηγικές πρόληψης & διαχείρισης του άγχους σκηνικής έκθεσης» και (η) «Προσωπικές ερμηνείες από βιώματα». Η παρούσα έρευνα έδειξε ότι το άγχος σκηνικής έκθεσης επιδρά στη μνήμη, στο σώμα και στη συναισθηματική κατάσταση, ενώ οι θετικές ή αρνητικές εμπειρίες, η κριτική του κοινού, οι συνήθειες μελέτης, οι τεχνικές δεξιότητες, ο δάσκαλος και η οικογένεια, είναι δυνατόν να συμβάλουν στη δημιουργία, πρόληψη και/ή αντιμετώπιση του.

This study aims to explore the experiences and music performance anxiety (MPA) that orchestral and jazz musicians experience in their everyday life, as well as in performances. At the same time, it explores the ways in which the music teacher can contribute to the prevention and management of MPA at the various stages of education. The intensity of MPA exposure experienced by each musician is different, while the lack of positive reinforcement from the teacher and support from the family, the pressure, the mistakes and the competition seemed to significantly affect life and professional development. The qualitative research was carried out by a focus group of 8 students from the Ionian University, Department of Music Studies. The categories that emerged from the thematic analysis of the focus group’s transcript are: (a) «The multiple aspects of MPA», (b) «Appearance and development of MPA», (c) «Contexts & Challenging Conditions», (d) «Aims of MPA», (e) «Effects of MPA», (f) «Strategies for preventing and dealing with MPA» and (h) «Personal Interpretations from experiences». The present research has shown that MPA may affect memory, the body and the emotional state, while the positive or negative performance experiences, public criticism, practice patterns, the level of technical efficiency, the teacher and the family, can contribute to its development, prevention and/or treatment.
Keywords: άγχος επίδοσης, κοινωνική φοβία, φόβος σκηνής, φοιτητές μουσικής; music performance anxiety, social phobia, stage fright, university music students