Allosapiens_A Titan Fragmented - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Είναι σημαντικό για ένα έργο επιστημονικής φαντασίας να κινεί το ενδιαφέρον για την επιστήμη και συνήθως τέτοια έργα πραγματεύονται τα δρώμενα τους στα κενά της γνώσης της εποχής τους. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η κριτική στις ευρύτερες τάσεις και στον τρόπο σκέψης τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και κοινωνικό. Στο κείμενο που ακολουθεί παρατίθενται αδυναμίες, ασάφειες και σφάλματα στην έρευνα και ερμηνεία των επιστημών του εγκεφάλου και στις αναγωγισμικές προσεγγίσεις του φαινομένου της ζωής. Παρουσιάζονται δημοφιλείς θέσεις για το πόσο σπάνιο φαινόμενο είναι η ανθρωπότητα στο σύμπαν, οι τρέχουσες έρευνες για την εμφάνιση της ζωής στη Γη, καθώς και έρευνες που εστιάζουν στη διεύρυνση της έννοιας του ζωντανού. Η αξιολόγηση των ιδεών αυτών οδήγησαν τον καλλιτεχνικό πειραματισμό και έπειτα την υλοποίηση του συνημμένου έργου βίντεο τέχνης.

Many modern science fiction works promote curiosity and interest in science. Usually such narratives highlight gaps in knowledge while indirectly promoting cutting edge science of their era. Yet, it is also important for a sci-fi narrative to promote novel ways of thinking, while highlighting outdated ones. This dissertation outlines the weaknesses of reductionistic approaches to the phenomenon of life as well as similar misinterpretations and myths resulting from important brain research data. Popular statements on whether, or how, rare Life on Earth may be, current approaches in the research on the origins of Life, as well as novel research that calls for expansion of the concept of alive. Critical appraisal of the above research and the emergent, relatively novel, ways of thinking, were followed by artistic reflection and experimentation which eventually led to the realization of the attached video artwork.
Allosapiens_A Titan Fragmented
Keywords: Αντι - αναγωγισμός, λογικά σφάλματα, βιοεπιστήμες, επιστήμες του εγκεφάλου, διεύρυνση της έννοιας του ζωντανού, πειραματική βίντεο τέχνη, επιστημονική φαντασία; Allosapiens, anti - reductionism, logical fallacies, biosciences, brain sciences, concept of alive, experimental video art, science fiction