Αξιοποίηση της Λογοτεχνίας στη διδασκαλία της Ιστορίας: Διδακτικό σενάριο με βάση το ιστορικό μυθιστόρημα "Το Κόκκινο Ποτάμι" - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Στην παρούσα εργασία, εξετάζεται μια προσέγγιση της διδασκαλίας της Ιστορίας με την αξιοποίηση της Λογοτεχνίας, και συγκεκριμένα του ιστορικού μυθιστορήματος. Στόχος είναι να γίνει μια πρόταση που, αφενός θα έχει διαθεματικό και πολυπρισματικό χαρακτήρα, όπως επιβάλλεται να έχει το μάθημα της Ιστορίας, και αφετέρου θα ενισχύσει τα αποτελέσματα της διδασκαλίας με την επίτευξη των μαθησιακών στόχων, σε ένα δυναμικό μαθησιακό περιβάλλον, όπου ο μαθητής θα έχει ενεργό ρόλο. Το ιστορικό μυθιστόρημα, ως κατεξοχήν πολυτροπικό κείμενο, αναπαριστώντας το ιστορικό παρελθόν μέσω του λογοτεχνικού λόγου, είναι ιδανικό για αυτό το σκοπό, όπως θα αποδειχθεί μέσα από αυτή την εργασία, σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο. Στο πρώτο μέρος της εργασίας, περιγράφονται τα χαρακτηριστικά της Ιστορίας και της Λογοτεχνίας ως διδακτικά αντικείμενα, ώστε να μπορέσουν στην συνέχεια να παρουσιαστούν τα σημεία στα οποία συμπίπτουν, και πώς αυτά είναι χρήσιμα στο διδακτικό έργο. Στη συνέχεια, θα αναπτυχθεί θεωρητικά η ένταξη του ιστορικού μυθιστορήματος στη διδασκαλία της Ιστορίας, με όλες τις παραμέτρους και τους μεθοδολογικούς άξονες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Το δεύτερο μέρος ξεκινά στο τρίτο κεφάλαιο, όπου μέσω ενός διδακτικού σεναρίου επιχειρείται στην πράξη η αξιοποίηση του λογοτεχνικού έργου «Το Κόκκινο Ποτάμι» του Χάρη Τσιρκινίδη, στη διδασκαλία των ενοτήτων της Ιστορίας που αφορούν τη Μικρασιατική καταστροφή. Στόχος είναι όχι μόνο η παροχή πολύπλευρων γνώσεων, αλλά και η βιωματική μάθηση, που ενισχύει την κριτική ικανότητα του μαθητή και μέσα από τις δραστηριότητες, τον θέτει στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Keywords: Ιστορία, Λογοτεχνία, Διδακτική, Μικρασιατική εκστρατεία, Μικρασιατική καταστροφή, ιστορικό μυθιστόρημα, Διδακτικό σενάριο, διαθεματικότητα