Ανάπτυξη Στοχαστικών μεθόδων για τη διάδοση φωτιάς σε δάση - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και μελέτη στοχαστικών μεθόδων για την προσομοίωση διάδοσης δασικών πυρκαγιών. Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν μια σημαντική απειλή για το περιβάλλον και την ανθρώπινη ασφάλεια, και η δυνατότητα πρόβλεψης της διάδοσής τους είναι ζωτικής σημασίας. Στο πλαίσιο αυτής της ερευνητικής εργασίας, υλοποιήθηκε το μοντέλο Alexandridis για την προσομοίωση της διάδοσης πυρκαγιών, με αναγκαίες προσαρμογές και βελτιώσεις. Η προσομοίωση αυτή βασίζεται σε στοχαστικές μεθόδους και εκτελέστηκε σε περιβάλλον Python. Η επίδραση των διαφορετικών παραγόντων που επηρεάζουν την διάδοση των πυρκαγιών μελετήθηκε απομονωμένα για κάθε έναν από αυτούς. Τα αποτελέσματα από αυτήν την προσομοίωση αναλύθηκαν με εμπειρικό τρόπο, βάσει των εξαγόμενων εικόνων του μοντέλου. Έτσι καλύφθηκε η έλλειψη πραγματικών δεδομένων από πυρκαγιές για την επαλήθευση της ακρίβειας του μοντέλου. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε με τη χρήση πολλαπλών διαφορετικών σεναρίων και τιμών παραμέτρων. Τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης αποτελούν σημαντικό κομμάτι της έρευνας και αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου που αναπτύχθηκε. Συνοψίζοντας, η παρούσα πτυχιακή εργασία προσφέρει μια συνεκτική και ενδελεχή ανάλυση της προσομοίωσης διάδοσης δασικών πυρκαγιών και της αποτελεσματικότητας του μοντέλου Alexandridis. Τα αποτελέσματα και οι γνώσεις που προέκυψαν από αυτήν την έρευνα καταδεικνύουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης ενός ακόμα, αποτελεσματικότερου μοντέλου για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και τη βελτίωση των μεθόδων πρόβλεψης και πρόληψης αυτών.
Keywords: προσομοίωση, διάδοση, πυρκαγιά, Κυτταρικά Αυτόματα; simulation, propagation, wildfire, Cellular Automata