ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΖΥΘΩΝ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στην ανάλυση φυσικοχημικών ιδιοτήτων δυο ειδών μπύρας από την Κεφαλονιά και των πρώτων υλών που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή τους. Οι φυσικοχημικές αναλύσεις που διενεργήθηκαν περιλαμβάνουν: μέτρηση του pH, προσδιορισμός οξύτητας, ανάλυση αντιοξειδωτικής ικανότητας με τη μέθοδο FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) και με τη μέθοδο DPPH (2,2-Diphenyl-1-picrylhydrazyl), ολικό φαινολικό περιεχόμενο και μέτρηση χρώματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν υπεροχή των δειγμάτων μπύρας από την Κεφαλονιά (craft beer) σε σχέση με τα παραδοσιακά εμπορικά δείγματα. Συγκεκριμένα παρουσίασαν υψηλότερες τιμές ολικού φαινολικού περιεχομένου και αντιοξειδωτικής ικανότητας ιδιαίτερα το δείγμα RED ALE. Δεν παρουσιάστηκαν σημαντικές διαφορές στα διάφορα στάδια παραγωγής της μπύρας, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο τα δείγματα λυκίσκου παρουσίασαν σημαντικά υψηλότερες τιμές φαινολικών και αντιοξειδωτικών από τη βύνη. Η εργασία αναδεικνύει την παρουσία ουσιών που είναι ευεργετικές για την υγεία του ανθρώπου όπως τα φαινολικά και αντιοξειδωτικά συστατικά προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες για τα πιθανά οφέλη της κατανάλωσης των δυο αυτών τύπων μπύρας. Μάλιστα δίνεται μια πρώτη ένδειξη ότι οι μπύρες από μικροζυθοποιία παρουσιάζουν υψηλότερα λειτουργικά χαρακτηριστικά.

This thesis focuses on the analysis of the physicochemical properties of two types of beer from Kefalonia, namely Kefalonian Beer Premium Lager and Red Ale. This study aims to identify and compare the physicochemical parameters of these two types of beer in order to better understand their properties and characteristics. The physicochemical analyses carried out includes: pH, acidity, antioxidant capacity by FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) method and DPPH (2,2-Diphenyl-1-picrylhydrazyl) method, total phenolic content and color measurements. The results showed superiority of beer samples from Kefalonia (craft beers) compared to traditional commercial samples. In particular, the RED ALE sample presented higher values of total phenolic content and antioxidant capacity. No significant differences were observed in different stages of beer production, while, as expected, the hop samples showed significantly higher phenolic and antioxidant values than malt. The work highlights the presence of substances that are beneficial for human health such as phenolic and antioxidant components, offering important information on the possible benefits of drinking these two types of beer. In fact, a first indication is given that beers from microbreweries present higher functional characteristics.
STUDY OF CHARACTERISTIC BREEDS FROM MICROBREWERIES OF KEFALONIA
Keywords: αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά, φαινολικά συστατικά, χρώμα; antioxidant characteristics, phenolic compounds, chroma