Βελτιστοποίηση εκχυλίσεων βιοδραστικών μορίων από αρωματικά φυτά - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία, μελετώνται τρία αρωματικά φυτά, πλούσια σε βιοδραστικά συστατικά: Melissa officinalis, Cymbopogon citratus και Cymbopogon flexuosus. Χρησιμοποιείται αποξηραμένο δείγμα των τριών φυτών και εξετάζονται ο χρόνος, η θερμοκρασία, η χρησιμοποίηση υδατικού ή υδροαλκοολικού διαλύτη, οι υπέρηχοι ως παράγοντες βελτιστοποίησης της εκχύλισης των δειγμάτων. Το ολικό φαινολικό περιεχόμενό των εκχυλισμάτων προσδιορίζεται με το αντιδραστήριο Folin-Ciocalteu. Κάθε φυτικό δείγμα απαιτεί διαφορετική διαδικασία βελτιστοποίησης. Η θερμοκρασία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας και η αύξηση της στους 80οC οδηγεί σε πληρέστερη ανάκτηση των φαινολικών συστατικών. O βέλτιστος χρόνος εκχύλισης στη θερμοκρασία αυτή είναι τα 15 min για τα C. citratus και C. flexuosus και τα 30 min για το M. officinalis. Τέλος, η χρήση αραιού υδροαλκοολικού διαλύματος (αλκοόλη / νερό : 10/90 για το M. officinalis και 30/70 για τα C. citratus και C. flexuosus) οδηγεί σε αύξηση της συγκέντρωσης των φαινολικών συστατικών στο εκχύλισμα. Οι υψηλές συγκεντρώσεις αιθανόλης φαίνεται ότι λειτουργούν ανασταλτικά.

In this thesis, three aromatic plants are studied, which are rich in bioactive ingredients: Melissa officinalis, Cymbopogon citratus and Cymbopogon flexuosus. A dried sample of the three plants is used and the time, temperature, use of aqueous or hydroalcoholic solvent, ultrasound are examined as optimization factors for the extraction of the samples. The total phenolic content of the extracts is determined with Folin-Ciocalteu reagent. Each plant sample requires a different optimization process. Temperature is the most important factor and its increase to 80oC leads to a more complete recovery of phenolic components. The optimal extraction time at this temperature is 15 min for C. citratus and C. flexuosus and 30 min for M. officinalis. Finally, the use of dilute hydroalcoholic solution (alcohol / water: 10/90 for M. officinalis and 30/70 for C. citratus and C. flexuosus) leads to an increase in the concentration of phenolic components in the extract. High concentrations of ethanol appear to act as inhibitors.
Keywords: Melissa officinalis, Cymbopogon citratus, Cymbopogon flexuosus, εκχύλιση, φαινολικά συστατικά; Melissa officinalis, Cymbopogon citratus, Cymbopogon flexuosus, extract, phenolic components