Ένα Κοινό Σύνολο Γνώσης για την Πληροφοριακή Ιδιωτικότητα - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Ένα Κοινό Σύνολο Γνώσης (Common Body of Knowledge ή CBK εν συντομία) είναι μια κατηγοριοποίηση του συνόλου της γνώσης μίας συγκεκριμένης θεματικής περιοχής, που είναι κοινά αποδεκτό ότι είναι θεμελιώδης και βασική. Πρόκειται για ένα εννοιολογικό πλαίσιο που παρέχει τη βάση για την κατανόηση των όρων ενός συγκεκριμένου πεδίου και καθορίζει τις βασικές πληροφορίες που αναμένεται να γνωρίζουν οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε αυτό. Στη διεθνή βιβλιογραφία έχουν καταγραφεί αρκετές προσπάθειες ακαδημαϊκών, κυβερνητικών και βιομηχανικών φορέων για την ανάπτυξη Κοινών Συνόλων Γνώσης σε διάφορα πεδία. Στη σύγχρονη εποχή της ηλεκτρονικής δραστηριότητας, οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν βελτιώσει τη ζωή του ανθρώπου. Το Διαδίκτυο προσφέρει νέες ευκαιρίες στα άτομα, όπως υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου και κοινωνικών δικτύων. Παράλληλα, όμως, αυξάνεται η ευπάθεια της πληροφοριακής ιδιωτικότητας. Οι ολοένα και πιο εξελιγμένες τεχνολογίες διαθέτουν ισχυρές δυνατότητες για την πρόσβαση και εκμετάλλευση της διαδικτυακής ιδιωτικότητας των ατόμων, καθιστώντας το φαινόμενο αυτό ένα από τα σημαντικότερα ηθικά ζητήματα της εποχής μας. Οι υπάρχουσες μέθοδοι και τεχνικές προστασίας φαίνονται ανεπαρκείς για την προστασία του απορρήτου των πληροφοριών. Εκτός από την τεχνολογική προστασία, η εκπαίδευση των χρηστών του Διαδικτύου σε θέματα πληροφοριακής ιδιωτικότητας αποτελεί έναν ουσιαστικό τρόπο, ώστε να ενισχυθεί η ενημερότητα των ατόμων. Οι διαφορετικές βαθμίδες της εκπαίδευσης καλούνται, λοιπόν, να προετοιμάσουν τους αυριανούς χρήστες νέων τεχνολογιών για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση αυτών. Μεταξύ άλλων οφείλουν να παρέχουν στους νέους τα εφόδια, ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν την έννοια και σημασία της πληροφοριακής ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο ως ανθρώπινη αξία και το πώς αυτή διαμορφώνεται σήμερα στο πλαίσιο των σύγχρονων τεχνολογιών και του Διαδικτύου, καθώς και τους κινδύνους που ελλοχεύουν γι’ αυτήν. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η παρούσα μελέτη. Στα πλαίσιά της επιδιώκεται η δημιουργία ενός Κοινού Συνόλου Γνώσης για την πληροφοριακή ιδιωτικότητα, που θα αποτελέσει τη βάση για το σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με στόχο την ενίσχυση της ενημερότητας και της κριτικής σκέψης των σύγχρονων χρηστών του Διαδικτύου σε ζητήματα πληροφοριακής ιδιωτικότητας που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.
Keywords: Κοινό Σύνολο Γνώσης, πληροφοριακή ιδιωτικότητα, εκπαίδευση χρηστών Διαδικτύου