Αξιοποιώντας Συνεχούς Ροής Δεδομένα για την Δημιουργία ενός Σχεδόν Πραγματικού Χρόνου Συστήματος Συστάσεων - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Το αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός εργαλείου παραγωγής συστάσεων, το οποίο θα ενημερώνεται αξιοποιώντας συνεχούς ροής δεδομένα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών, ανεξάρτητα από το αντικείμενό τους. Η ανάπτυξη ενός τέτοιου είδους συστήματος αποσκοπεί στο να δώσει μία λύση στο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν τα συστήματα συστάσεων, σχετικά με τη μείωση της ποιότητας των προτάσεών τους, καθώς αλλάζει το περιεχόμενο των εφαρμογών. Στην πρώτη φάση της εκπόνησης της εργασίας, έγινε μία μελέτη στο θεωρητικό υπόβαθρο των συστημάτων συστάσεων προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλες συνιστώσες για τον ορθό σχεδιασμό ενός τέτοιου συστήματος, το οποίο επιτυγχάνει το στόχο του. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε έρευνα για αντίστοιχα συστήματα έτσι ώστε το νέο σύστημα να βασίζεται σε παλαιότερες μελέτες αλλά και να συνεισφέρει ουσιαστικά σε ενδεχόμενες μελλοντικές. Στο στάδιο της ανάπτυξης, το οποίο ακολούθησε, δημιουργήθηκαν βοηθητικά προγράμματα, τα οποία προσομοιώνουν τους χρήστες και τις ενέργειες των χρηστών μιας εφαρμογής που αξιοποιεί το υπό ανάπτυξη εργαλείο. Έπειτα, αναπτύχθηκε πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο αλγόριθμο, τα απαραίτητα εργαλεία και τις βιβλιοθήκες, που επιλέχθηκαν κατά τον σχεδιασμό, ούτως ώστε να γίνεται η συλλογή των δεδομένων, η παραγωγή και η διανομή των συστάσεων σε μία οποιαδήποτε εφαρμογή. Τέλος, η εργασία έχει ως αποτέλεσμα την παροχή μίας υλοποιημένης λύσης για εφαρμογές, οι οποίες αναζητούν να παρέχουν, κάθε στιγμή, ενημερωμένες και ακριβείς συστάσεις, σύμφωνα με τις τελευταίες κινήσεις των χρηστών και τις αλλαγές στο περιεχόμενό τους.
Keywords: Συστήματα Συστάσεων, Συνεχούς Ροής Δεδομένα, Συνεργατικό Φιλτράρισμα, Alternating Least Squares, Python, Apache Kafka