Σύνθεση Έργου Ζωντανής Ηλεκτροακουστικής Μουσικής: Σωματικό Θέατρο με χρήση διαδραστικών Τεχνικών - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά τον ολοένα και αυξανόμενο τομέα της διαδραστικής μουσικής εκτέλεσης, έναν τομέα που έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη λόγω των εξελίξεων στην τεχνολογία των αισθητήρων και του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για συνεργασίες μεταξύ μουσικής και τεχνολογίας. Η μελέτη εστιάζει στη σχέση μεταξύ του χορευτή και του διαδραστικού συστήματος κατά τη δημιουργία ενός καλλιτεχνικού έργου, δίνοντας έμφαση στη χρήση του αισθητήρα MUGIC® (Music User Gesture Interface Control) σε συνδυασμό με ηλεκτροακουστική μουσική. Ο πρωταρχικός στόχος αυτού του έργου είναι να διερευνήσει την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής στις τέχνες και συγκεκριμένα να εξετάσει πώς ένα διαδραστικό σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί στις κινήσεις του χορευτή με τρόπο που να είναι κατανοητός από το κοινό, διατηρώντας παράλληλα έναν βαθμό αυτονομίας. Τα ερευνητικά ερωτήματα αφορούν την αποτελεσματική χρήση του αισθητήρα και του μουσικού προγραμματισμού για τη δημιουργία ενός ευέλικτου και διαδραστικού συστήματος για παραστάσεις χορού και τους τρόπους με τους οποίους το διαδραστικό σύστημα επηρεάζει τη δημιουργική διαδικασία και τη λήψη αποφάσεων του χορευτή κατά τη διάρκεια της παράστασης. Συγκεκριμένα, ο αισθητήρας MUGIC® είναι ενσωματωμένος σε μια μπάλα με LED (pod poi) που κρατάει ο χορευτής, μεταδίδοντας ασύρματα δεδομένα σε έναν υπολογιστή που εκτελεί το λογισμικό MAX MSP. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία και τον χειρισμό ηλεκτροακουστικής μουσικής σε πραγματικό χρόνο, με βάση τις κινήσεις και τις χειρονομίες του χορευτή. Επιπλέον, για την παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας διεξάγεται και βιντεοσκοπείται μια παράσταση χορού ελεύθερου αυτοσχεδιασμού με τη χρήση του αισθητήρα MUGIC®.

This thesis investigates the increasingly significant field of interactive musical performance, an area that has seen substantial growth due to advancements in sensor technology and a burgeoning interest in collaborations between music and technology. The study focuses on the relationship between the dancer and the interactive system in the creation of an artistic work, emphasizing the use of the MUGIC® sensor (Music User Gesture Interface Control) combined with electroacoustic music. The primary objective of this project is to explore the interaction between human and machine in the arts, specifically examining how an interactive system can respond to the movements of the dancer in a manner that is comprehensible to the audience while maintaining a degree of autonomy. The research questions address the effective use of the sensor and musical programming to create a flexible and interactive system for dance performances and the ways in which the interactive system influences the creative process and decision-making of the dancer during the performance. In practice, the MUGIC® sensor is embedded in a LED-integrated ball (pod poi) held by the dancer, transmitting wireless data to a computer running MAX MSP software. This data is used to create and manipulate electroacoustic music in real-time, based on the dancer's movements and gestures. Additionally, a free improvisation dance performance using the MUGIC® sensor is conducted and recorded for the presentation of the thesis.
Composition of a Live Electroacoustic Music Project: Physical Theatre using Interactive Techniques
Keywords: Διαδραστική μουσική παράσταση, Τεχνολογία αισθητήρων, Χορός και τεχνολογία, MUGIC® (Music User Gesture Interface Control), Ηλεκτροακουστική μουσική, Ανθρώπινη-μηχανική αλληλεπίδραση; Interactive music performance, Sensor technology, Dance and technology, MUGIC® (Music User Gesture Interface Control), Electroacoustic music, Human-machine interaction