ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΑΛΑΤΙΟΥ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Αναπόσπαστη ουσία και τρόφιμο στη διατροφή του ανθρώπινου οργανισμού μέχρι και σήμερα αποτελεί το αλάτι κοινώς ως χλωριούχο νάτριο ή άλας. Είναι μια φυσική ένωση που χρησιμοποιείται συνήθως για να νοστιμίσει το φαγητό. Βρίσκει εφαρμογές τόσο στην βιομηχανία τροφίμων, όσο και στην χημική βιομηχανία, παραδείγματος χάριν για τη θραύση πάγου ή για την αποσκλήρυνση του νερού. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αποκτήσει κακή φήμη και έχει συνδεθεί με συνθήκες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, ακόμη και ο καρκίνος του στομάχου λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης σε αλάτι αποτελώντας την κύρια πηγή πρόσληψης του νατρίου. Ο μέσος άνθρωπος στις κοινωνίες δυτικού τύπου καταναλώνει 3.400mg νατρίου, ενώ οι επιστημονικές συστάσεις για τους υγιεινής ενήλικες προτείνουν 2.400mg και για τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση 1.500mg. Μελέτες αναφέρουν πως το 80% της συνολικής πρόσληψης νατρίου προέρχεται από επεξεργασμένα προϊόντα. Βέβαια, εκτεταμένες και εξειδικευμένες έρευνες αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του χλωριούχου νατρίου έναντι της επιβίωσης ή ανάπτυξης των αλλοιωγόνων και παθογόνων μικροοργανισμών καθιστώντας το απαραίτητο πρόσθετο ή συντηρητικό στη βιομηχανία τροφίμων. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής έρευνας είναι, η αξιολόγηση της προσλαμβανόμενης ποσότητας αλατιού που καταναλώνει ένα πλήθος καταναλωτών, με άμεσο στόχο την ενημέρωση για τα αποδεκτά όρια πρόσληψης του νατρίου για την ασφαλή και σωστή κατανάλωση του με κυρίαρχο σκοπό την προστασία της ανθρώπινης υγείας. Συμπερασματικά, το σύνολο των ερωτηθέντων που έβαλαν μέρος δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για τα επιτρεπόμενα όρια αλατιού που πρέπει να καταναλώνουν αλλά και για τις κρυφές πηγές νατρίου στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

An integral substance and food in the diet of the human body to this day is salt commonly known as sodium chloride or salt. It is a natural compound commonly used to flavor food. It finds applications in both the food industry and the chemical industry, for example for breaking ice or softening water. In recent decades, however, it has gained a reputation for being associated with conditions such as high blood pressure, heart disease, and even stomach cancer due to excessive salt intake being the main source of sodium intake. The average person in western societies consumes 3,400mg of sodium, while scientific recommendations for hygienic adults suggest 2,400mg and for people with high blood pressure 1,500mg. Studies show that 80% of total sodium intake comes from processed products. Of course, extensive and specialized research proves the effectiveness of sodium chloride against the survival or growth of pathogenic and pathogenic microorganisms making it the necessary additive or preservative in the food industry. The purpose of this dissertation is to evaluate the amount of salt consumed by a large number of consumers, with the immediate aim of informing about the acceptable limits of sodium intake for its safe and proper consumption with the overriding purpose of protecting human health. In conclusion, all the respondents who took part do not have the necessary knowledge about the permissible salt limits they should consume but also about the hidden sources of sodium in processed foods.
Keywords: Χλωριούχο νάτριο, ανώτατα όρια κατανάλωσης, αρνητικές επιδράσεις , κρυφές πηγές νατρίου.; sodium chloride, consumption ceilings, negative effects, hidden sources of sodium.