Αξιολόγηση της Μεταφραστικής Ικανότητας και Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός: Μια Διδακτική Πρόταση για το Επίπεδο Ειδίκευσης Ι στην Οικονομική Μετάφραση - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία επιχειρεί να αναδείξει την σημαντικότητα του Σχεδιασμού Προγραμμάτων Διδασκαλίας για την εκπαίδευση και αξιολόγηση των ικανοτήτων των φοιτητών της ειδικής μετάφρασης στα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών. Συνδυάζοντας στοιχεία από α) την σχετική θεωρία και έρευνα των άλλων επιστημονικών κλάδων της εκπαίδευσης (εκμάθηση γλωσσών, διδακτική μεθοδολογία, εκπαιδευτική αξιολόγηση), β) τις κυρίαρχες εναλλακτικές προσεγγίσεις στην σύγχρονη διδασκαλία της μετάφρασης (διδασκαλία βάσει ικανοτήτων, διδασκαλία βάσει δεξιοτήτων, διδασκαλία βάσει εργασιών), και γ) την επεξεργασία των ευρημάτων της παρατηρητικής μελέτης δύο κύκλων μαθημάτων μετάφρασης οικονομικών κειμένων από τα αγγλικά στα ελληνικά διάρκειας ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου, η Εργασία αναπροσαρμόζει ένα μοντέλο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού της γλωσσικής εκπαίδευσης θέτοντας τις παραμέτρους μιας Διδακτικής Πρότασης που καλύπτει τις ανάγκες των αρχάριων φοιτητών της Ειδικής Μετάφρασης και αποτελεί μια διδακτική μεθοδολογία που αντανακλά έναν συγκερασμό αντικρουόμενων τάσεων στην διδασκαλία της μετάφρασης (π.χ. καθηγητοκεντρισμός ή φοιτητοκεντρισμός, θεωρητική ή πρακτική εκπαίδευση, συνεργατική ή εξατομικευμένη μάθηση, προγράμματα σπουδών και διδασκαλίας με έμφαση στην διαδικασία ή στο προϊόν της μάθησης) και εστιάζει στις ικανότητες που πρέπει να αναπτύξουν οι φοιτητές, οι οποίες προτείνει να αξιολογούνται βάσει συγκεκριμένων εργασιών και κριτηρίων εξασφαλίζοντας την αντικειμενικότητα της αξιολόγησης και την έγκαιρη παροχή εποικοδομητικής κριτικής. Επί της ουσίας, η Εργασία θέτει το θεωρητικο-πρακτικό πλαίσιο εφαρμογής ενός Σχεδιασμού για την διδασκαλία της μετάφρασης των ειδικών/οικονομικών κειμένων σηματοδοτώντας έτσι το πέρασμα στο πεδίο της Εφαρμοσμένης Διδακτικής της Μετάφρασης.

The present dissertation sets out to underline the importance of Syllabus Design regarding the decisions that are specific to the specialized translation students’ training and assessment of competences in undergraduate degree programs. By bringing together i) the relevant theory and research in other scientific fields of educational study (i.e. language acquisition, teaching methodologies, educational assessment), ii) the dominant alternative approaches in contemporary translation teaching (i.e. competence-based instruction, skills-based instruction, task-based instruction), and iii) the careful interpretation of the findings derived by observational fieldwork on two courses in translating economic texts from English into Greek spanning over a whole academic semester, this dissertation attempts to adjust a Curriculum Design model originally proposed for language teaching purposes to the parameters of a teaching scheme that fits the novice specialized translation students’ needs and constitutes a teaching methodology which represents a combination of opposing trends in translation teaching (e.g. teacher-centered vs. student-centered teaching, theoretical vs. practical training, collaborative vs. individualized learning, process-oriented vs. product-oriented curricula/syllabi) and focuses on the skills and competences that must be developed by the students, the assessment of which must be based on specific tasks and criteria to ensure the objective judgment of their strengths and weaknesses as well as the timely provision of feedback. In essence, this dissertation marks up a theoretic practical framework for the implementation of a design for teaching translation of specialized/economic texts, thus signaling the passage to the field of the Applied Didactics of Translation.
Assessment of Translation Competence and Educational Design: A Didactic Proposal for Specialization Level I in Economic Translation
Keywords: διδακτική της μετάφρασης, εκπαίδευση μεταφραστών, ειδική μετάφραση, ειδική ορολογία, αξιολόγηση της μεταφραστικής ικανότητας, σχεδιασμός προγραμμάτων σπουδών και διδασκαλίας; translation didactics, translator training, specialized translation, terminology, translation competence assessment, curriculum and syllabus design