Πληθοπορισμός και ΑμεΑ: Μελέτη για την προσβασιμότητα των ατόμων με κινητική αναπηρία και των ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα, σε δημόσιους χώρους της Κέρκυρας με τη χρήση εφαρμογών πληθοπορισμού - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες- εφαρμογές παγκοσμίως οι οποίες έχουν δημιουργηθεί και ενημερώνονται ή αξιολογούνται μέσω της διαδικασίας του πληθοπορισμού (crowdsourcing) ενώ στοχεύουν στη διαρκή ενημέρωση των χρηστών για σημεία προσβασιμότητας στο φυσικό περιβάλλον. Στην παρούσα εργασία αναλύεται το φαινόμενο της έλλειψης προσβασιμότητας για τους ανθρώπους με κινητική αναπηρία και τους ανθρώπους με μειωμένη κινητικότητα, στο κέντρο της Κέρκυρας και ειδικότερα στους δημόσιους χώρους γύρω από την πλατεία Σαρόκο. Ως δημόσιοι χώροι ερμηνεύονται οι χώροι που απευθύνονται σε κοινό, καταστήματα, πλατείες, πεζοδρόμια, δρόμοι, διαβάσεις και πεζόδρομοι. Με τη συμμετοχή εθελοντών (πρωτοετείς φοιτητές/φοιτήτριες του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου) και με τη χρήση της εφαρμογής WheelMap, επισημειώθηκαν αρκετά σημεία γύρω από την πλατεία ως προς την προσβασιμότητα αμαξιδίων. Από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη χρήση της εφαρμογής WheelMap, αξιοσημείωτο και ελπιδοφόρο χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι 19 από τα 45 σημεία (42,2%) αξιολογήθηκαν ως μερικώς προσβάσιμα. Ωστόσο τα σημεία που αξιολογήθηκαν ως πλήρως προσβάσιμα είναι μόνο δύο (4,4%) ενώ 24 σημεία (53,3%) επισημειώθηκαν ως μη προσβάσιμα. Στη συνέχεια μοιράστηκε ερωτηματολόγιο και έγινε στατιστική ανάλυση αυτού. Από την επεξεργασία των δεδομένων, πρόεκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα όπως ότι η αίσθηση του αλτρουϊσμού είναι το πιο πιθανό κίνητρο για να συμμετάσχει ο νέος άνθρωπος σε ανάλογες δράσεις ενώ από την άλλη αποτυπώνεται ότι στις μέρες μας η χρηματική ανταμοιβή έχει είτε φίλους είτε εχθρούς αφού από τους/τις 45 συμμετέχοντες, 20 απάντησαν θετικά και 20 αρνητικά. Τέλος, αποτυπώνεται ότι τα εσωτερικά κίνητρα είναι πιο πιθανό να ενεργοποιήσουν τη συμμετοχή σε σύγκριση με τα εξωτερικά.

There are many platforms - applications worldwide that have been created and are updated via crowdsourcing projects while their aim is to offer constant information about accessibility points around the natural environment. In the present thesis the phenomenon of lack of accessibility, at the center of Corfu and specifically at public places and spaces around Saroko Square, is analyzed. Public places are considered those that are addressed for the public, whether it's shops, squares, roads, walkways, pavemetns and bus stops. With the participation of volunteers (first-year students of the Department of Informatics of the Ionian University) and the use of the WHEELMAP platform, several locations around Saroko were investigated and their accessibility for wheelchair users was assessed. The conclusions from the use of WheelMap are that only 2 out of 45 POI’s (4.4%) rated as fully accessible. Notable and promising is the fact that 19 POIs (42.2%) were assessed as partially accessible. 24 points (53.3%) were marked as inaccessible. A questionnaire was distributed and a statistical analysis of it was carried out. A very interesting conclusion is that the feeling of altruism is the most likely motivation for the young person in order to participate in similar actions, while on the other hand it is reflected that in our days money has either friends or enemies, 20 out of 45 participants, replied that they agree of being paid for participation and 20 that they disagree. Finally, we can say that internal incentives are more likely to trigger participation than external.
Crowdsourcing and disabled people: Analyzing the accessibility of disabled in the city center of Corfu with the use of crowdsourcing applications
Keywords: πληθοπορισμός, ΑμεΑ, εμποδιζόμενα άτομα, Κέρκυρα, εφαρμογές, WheelMap; crowdsourcing, disabled, accessibility, Corfu, application, WheelMap