Διδασκαλία ελληνικής και κυπριακής παραδοσιακής μουσικής με σύγχρονες μουσικοπαιδαγωγικές προσεγγίσεις σε δημοτικό σχολείο - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα μελέτη έχει ως σκοπό τη γνωριμία των μαθητών δημοτικής σχολικής εκπαίδευσης με την ελληνική και κυπριακή παραδοσιακή μουσική μέσα από σύγχρονες μουσικοπαιδαγωγικές προσεγγίσεις. Αποτελεί μία ποιοτική μελέτη έρευνας η οποία διεξήχθη σε δημοτικό σχολείο της πόλης της Κέρκυρας. Σε αυτήν συμμετείχαν οι μαθητές της Στ’ τάξης του δημοτικού σχολείου όπου στο σύνολο ήταν 21 μαθητές και μαθήτριες, συγκεκριμένα 8 αγόρια και 13 κορίτσια. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 12 μαθήματα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2023. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια των προσωπικών ημερολογίων της ερευνήτριας όπου κρατούσε σημειώσεις μετά το πέρας κάθε μαθήματος, των ηχογραφήσεων των μαθημάτων, των άτυπων συζητήσεων με τους μαθητές σε ομαδικό επίπεδο όπως προέκυπταν μέσα από τα μαθήματα αλλά και μέσα από τη μέθοδο World Café. Η παραδοσιακή μουσική ζωντανεύει και γίνεται ένα με τη σύγχρονη εποχή μέσα από τη μουσική σύνθεση με τη βοήθεια της τεχνολογίας, το συνδυασμό με τα κρουστά σώματος καθώς και τη συγγραφή μιας πρωτότυπης ιστορίας βασισμένη στις προσωπικές ιδέες των μαθητών. Στη θεματική ανάλυση των ερευνητικών δεδομένων που συλλέχθηκαν εντοπίστηκαν οι δυσκολίες και οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας εκπαιδευτικός μουσικής, οι μουσικές δεξιότητες και γνώσεις των μαθητών καθώς και οι συνήθειες και οι συμπεριφορές τους, οι προκλήσεις της μουσικής τεχνολογίας και η μουσική παράδοση σήμερα.

The present study aims to introduce primary school students to Greek and Cypriot traditional music through modern music pedagogical approaches. It is a qualitative research study which was conducted in a primary school in the city of Corfu. It involved the students of the sixth grade of the primary school where in total there were 21 students, namely 8 boys and 13 girls. A total of 12 lessons were held from February to April 2023. Data collection was carried out with the help of the researcher's personal diaries where she took notes after the end of each lesson, recordings of the lessons, informal discussions with the students at group level as they emerged through the lessons and through the World Café method. Traditional music comes alive and becomes one with the modern age through music composition with the help of technology, the combination with body percussion and the writing of an original story based on the students’ personal ideas. The thematic analysis of the research data collected identified the difficulties and challenges faced by a music teacher, the music skills and knowledge of the students as well as their habits and behaviors, the challenges of music technology and the music tradition today.
Teaching Greek and Cypriot traditional music with modern music pedagogical approaches in a primary school
Keywords: παραδοσιακή μουσική, ελληνική παραδοσιακή μουσική, διαπολιτισμικότητα, διαπολιτισμική μουσική εκπαίδευση; traditional music, folk music, greek traditional music, multiculturalism, intercultural music education