Μουσικές δραστηριότητες ως ενισχυτικό εργαλείο για μαθητές δημοτικού σχολείου στο πλαίσιο της παράλληλης στήριξης - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία τέθηκε το ερώτημα αν μπορεί η μουσική αγωγή να ενισχύσει τις κοινωνικές δεξιότητες μαθητών της Ειδικής Αγωγής, οι οποίοι φοιτούν σε Γενικό Δημοτικό Σχολείο, στο πλαίσιο της παράλληλης στήριξης. Στόχος λοιπόν ήταν να διερευνηθεί πώς οι μουσικές δραστηριότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μάθημα της μουσικής αγωγής με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικοποίησης των μαθητών μη τυπικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της παράλληλης στήριξης. Σχεδιάστηκαν 11 μαθήματα μουσικής αγωγής εμπνευσμένα από τις αρχές του Καθολικού Σχεδιαμού για τη Μάθηση (ΚΣΜ) και εφαρμόστηκαν σε Γενικό Δημοτικό Σχολείο της πόλης της Κέρκυρας με συμμετέχοντες δύο μαθητές ηλικίας 9 και 10 ετών. Η εφαρμογή των διδασκαλιών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας και συμμετείχε μία δασκάλα της παράλληλης στήριξης του σχολείου. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής έδειξαν ότι η μουσική αγωγή μπορεί να δράσει ως ενισχυτικό εργαλείο για να παρακινήσει τα παιδιά της μη τυπικής ανάπτυξης στη μάθηση και στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων όπως η συνεργασία, η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση εντός και εκτός της ομάδας. Ο εκ των προτέρων σχεδιασμός πλάνων διδασκαλίας αποδείχθηκε ως ιδιαίτερα αποτελεσματικό εργαλείο για την ενίσχυση της μαθησιακής διαδικασίας, αλλά και ως βοηθητικό εργαλείο για έναν νέο εκπαιδευτικό. Βέβαια, παρατηρήθηκε ότι ο εκ των προτέρων σχεδιασμός δεν κάλυπτε πλήρως τις αναπάντεχες δυσκολίες που δημιουργούνταν στην τάξη, διότι πολλές φορές τα ζητήματα υγείας και οι αντιδράσεις των παιδιών δεν ήταν αρκετά προβλέψιμα. Για αυτό το λόγο συνιστάται οι εκπαιδευτικοί να είναι ευέλικτοι και προνοητικοί για να μπορούν να καλύψουν τέτοιες καταστάσεις.

In this thesis the question was raised whether music education can enhance the social skills of special education students, who attend a General Elementary School within the framework of parallel support. The objective was to investigate how music activities can be used in music education lessons to enhance the socialization of non-typical pupils within the framework of parallel support. Eleven music education lessons inspired by the principles of Universal Design for Learning (UDL) were designed and were applied at a General Elementary School in the town of Corfu, with the participation of two students, aged 9 and 10 years. The implementation of the lessons took place within the school unit and involved a parallel support teacher from the school. The results of the implementation showed that music education can serve as a supplementary tool to encourage atypically developing children in learning and in the development of social skills, such as collaboration, communication, and interaction within and outside the group. In advance planning of teaching plans proved to be a highly effective tool for enhancing the learning process, but also a helpful tool for a new teacher. Of course, it was observed that in advance planning did not fully cover the unexpected difficulties that arose in the classroom, because sometimes health issues and children's reactions were not sufficiently predictable. For this reason, it is recommended that teachers be flexible and proactive to be able to cover such situations.
Keywords: μουσική αγωγή, σχεδιασμός πλάνων, παράλληλη στήριξη, κοινωνικές δεξιότητες; music education, in advance planning, parallel support, social skills