Ο ρόλος και η σημασία της Πληροφοριακής Παιδείας στο χώρο της μουσικής - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Η σημερινή κοινωνία όπου ζούμε, δικαίως χαρακτηρίζεται ως κοινωνία της πληροφορίας. Οι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να προσεγγίσουν και στη συνέχεια να συλλέξουν πληροφοριακό υλικό είναι πάρα πολλοί. Παρόλα αυτά, έχοντας πλέον ενσωματώσει στην καθημερινότητα μας τις σύγχρονες τεχνολογίες και εκμεταλλευόμενοι τις ευκολίες και τις ανέσεις που μας προσφέρουν, η προσέγγιση και η ανεύρεση από πηγές, βιβλία, περιοδικά, άρθρα κλπ για υλικό που μας ενδιαφέρει, ενισχύει την διαδικασία της πληροφόρησης. Η γνώση και η πληροφόρηση είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων και δεν επιτρέπει κοινωνικούς διαχωρισμούς και διακρίσεις, διότι εφόσον οι άνθρωποι μπορούν να ενισχύσουν τις γνώσεις τους και ταυτόχρονα να γίνονται πιο μορφωμένοι, η κοινωνία θα ¨βελτιώνεται¨ προς όφελος της ανθρωπότητας και η ποιότητα ζωής των ανθρώπων θα αλλάζει προς το καλύτερο. Ειδικότερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι διάφορες επιστήμες που καθημερινά επιστήμονες μελετούν και εξαλλάσσουν, εμπλουτίζονται συνεχώς μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφόρησης και παράγουν νέα δεδομένα και πληροφορίες. Μια από αυτές τις επιστήμες είναι και η επιστήμη της μουσικής, η οποία έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί και να ερμηνευθεί και από την ανθρώπινη δραστηριότητα αλλά και από την ενίσχυση των σύγχρονων τεχνολογιών και των μέσων που διαθέτουν. Πιο συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα συνδυασμού της μουσικής πληροφορίας και των σύγχρονων τεχνολογιών είναι η κινητήριος δύναμη για την εξέλιξη της επιστήμης. Όμως, εκτός από τις σύγχρονες τεχνολογίες, τα μέσα που διαθέτουν και την ήδη υπάρχουσας μουσικής πληροφορίας, μια πολύ σημαντική δεξιότητα που πρέπει να κατέχουν οι ενδιαφερόμενοι επιστήμονες-ερευνητές είναι η πληροφοριακή παιδεία. Η πληροφοριακή παιδεία είναι η ικανότητα του ατόμου να μπορεί από ένα πλήθος πληροφοριών να αποκόπτει το πληροφοριακό υλικό που τον ενδιαφέρει και στη συνέχεια να φθάνει στο βέλτιστο αποτέλεσμα την έρευνα του. Αυτό είναι και το κύριο θέμα διεξαγωγής της εργασίας , στην οποία αρχικά αναλύθηκε ο ορισμός της πληροφορίας και στην συνέχεια ο τρόπος με τον οποίο η πληροφορία και η πληροφοριακή παιδεία συμβάλλουν στην διεξαγωγή νέας γνώσης. Στη συνέχεια, προσδιορίστηκαν οι τρόποι με τους οποίους συνδέονται μεταξύ τους η έννοια της πληροφορίας με την πληροφοριακή παιδεία και συμβάλλουν στην επιστήμη της μουσικής προκειμένου στη συνέχεια να συμβάλλουν όλα μαζί στην διεξαγωγή νέας μουσικής πληροφορίας και γνώσης στους διάφορους χώρους όπου ενδιαφερόμενοι με το αντικείμενο επιστήμονες μπορούν να αναζητήσουν και να αντλήσουν υλικό, δηλαδή μουσικές βιβλιοθήκες, αρχεία , συλλογές κλπ.

Today’s society where we live is rightly characterized as an information society. There are many ways in which people cum access and then gather information material. However, having now incorporated modern technologies in our daily lives and taking advantage of the facilities and amenities they offer us, the approach and finding from sources, books, magazines articles, etc. For material that interests us, enhances the information process. Knowledge and information is a right of all people and does not allow for social segregation and discrimination, because if people can enhance their knowledge and at the same time become more educate society will “Improve” for the benefit of humanity and their quality of life people will change for the better. In particular, globalty the various sciences that scientists study and develop on a daily basis are constantly enriched though modern information technologies and produce new data and information. One of these sciences is the science of music which has the ability to be expressed and interpreted by human activity but also by the enhancement of modern technologies and the means at their disposal. More specifically, the result of a combination of music information and modern technologies is the driving force for the evolution of science. But in addition to modern technologies the means at their disposal and the already existing musical information a very important skill that must be possessed by the interested scientist- researchers is the information literacy. Information literacy is the ability of the individual to be able to cut out the information material that interests him from a multitude of information and then to reach the optimal result of his research. This is also the main theme of my work, in which I first analyzed the definition of information and then the way in which information literacy contribute to the conduct of new knowledge. Then, after analyzing and identifying how they relate to each other, I adapted them to the science of music and how they all together contribute to the conduct of new musical information and knowledge in the various places where scientists interested in the subject can seek and draw material that is music libraries, archives, collections, etc.
The role and importance of Information Literacy
Keywords: Πληροφορία , Μουσική, Πληροφοριακή παιδεία.; Information, Music, Information Literacy