Νέα μοντέλα έκδοσης βασιζόμενα στη συλλογική συμμετοχή των αναγνωστών - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η εξάπλωση του διαδικτύου και οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών επέφεραν αλλαγές στον τρόπο που παράγονται και καταναλώνονται τα προϊόντα και τα πολιτιστικά αγαθά. Οι χρήστες του διαδικτύου συμμετέχουν ενεργά στις παραγωγικές διαδικασίες, ενώ οι εταιρείες αξιοποιούν τη «σοφία του πλήθους» μέσω του πληθοπορισμού. Οι συνεργατικές πρακτικές που εφαρμόζονται ενθαρρύνουν την ανάπτυξη μιας κουλτούρας που βασίζεται στην ανοιχτή πρόσβαση, τον διαμοιρασμό και τη συλλογική συμμετοχή. Τα παραπάνω μελετώνται με στόχο να ερευνηθεί η σύνδεσή τους με τον χώρο των εκδόσεων. Ειδικότερα, αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση των τρόπων και των διαδικασιών με τους οποίους οι αναγνώστες εμπλέκονται στις εκδοτικές δραστηριότητες της εμπορικής μυθοπλασίας. Η συμμετοχή των αναγνωστών στη συγγραφή, επιλογή, έκδοση και προώθηση λογοτεχνικού περιεχομένου εξετάζεται υπό το πρίσμα των πληθοποριστικών πρακτικών που εφαρμόζουν συγγραφείς και εκδότες μέσω εξειδικευμένων διαδικτυακών πλατφορμών. Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στη μελέτη και καταγραφή των πλατφορμών που εξασφαλίζουν την εμπλοκή των αναγνωστών στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Ακολουθώντας τη γενική ταξινόμηση του Howe για τις πρακτικές του πληθοπορισμού, επιχειρείται η ταξινόμησή τους σε τέσσερις κατηγορίες και συγκεκριμένα σε πλατφόρμες που αξιοποιούν: α) τη σοφία του πλήθους, β) την ταξινόμηση από το πλήθος, γ) τη δημιουργία από το πλήθος και δ) τη χρηματοδότηση από το πλήθος. Παράλληλα, αναζητούνται τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των μοντέλων έκδοσης που βασίζονται στη συμμετοχή των αναγνωστών, καθώς και οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στο παραδοσιακό εκδοτικό μοντέλο. Τέλος, παρουσιάζεται ο τρόπος λειτουργίας των σημαντικότερων πλατφορμών και καταγράφονται εκδοτικά εγχειρήματα που πραγματοποιήθηκαν από Έλληνες δημιουργούς αξιοποιώντας τη συμμετοχή των αναγνωστών.

Τhe wide spread of internet and new information and communication technologies, resulted in changes both in the production and consumption of products and cultural goods. Internet users are able to actively participate in the production process, while companies harness the so called “crowd wisdom” through crowdsourcing. The applied collaborative practices encourage the development of a new culture, based on open access, sharing and collective participance. Here we study all the above to investigate their connection with the publishing industry. Τhe present thesis aims to investigate the means and procedures that engage readers into publishing activities of commercial fiction. Reader participation in writing, selecting, publishing, and promoting literature content is studied considering crowdsourcing practices, applied by writers and publishers via specialized internet platforms. We are focusing on listing and studying these internet platforms that facilitate reader engagement both in Greece and abroad. Following Howe’s work classification for crowdsourcing practices, we attempt to classify the studied internet platforms into four general categories that are based on: a) crowdwisdom, b) crowdvoting, c) crowdcreation and d) crowdfunding. At the same time, we investigate advantages and disadvantages of publishing models based on reader participation, as well as the changes currently taking place in the traditional publishing industry. Finally, we present a short description of how each platform works and list publishing attempts by Greek writers that utilized crowd engagement.
New publishing models based on collective participation of readers
Keywords: εκδοτική βιομηχανία, πληθοπορισμός, διαδικτυακές πλατφόρμες, συμμετοχή των αναγνωστών, κοινωνική συγγραφή, κοινωνική ανάγνωση; publishing industry, crowdsourcing, internet platforms, reader engagement, social writing, social reading