«Συγκριτική ανάλυση εργαλείων εκμάθησης ασφάλειας βασισμένων σε προκλήσεις, στα πεδία των κινητών εφαρμογών, και Συσχέτιση με το εκπαιδευτικό πλαίσιο του NIST» - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η παρούσα εργασία αφορά στη μελέτη και αξιολόγηση ασκήσεων Capture The Flag (CTF) που παρουσιάζουν σημαντικές ευπάθειες στις κινητές εφαρμογές. Βασικός στόχος είναι η συσχέτιση γνωσιακών κατηγοριών και δεξιοτήτων που διατίθενται από τα υπάρχοντα εκπαιδευτικά πλαίσια ώστε να διερευνηθούν τα εκπαιδευτικά οφέλη από τέτοιου είδους ασκήσεις. Οι ευπάθειες, και πιο συγκεκριμένα η ανάλυση και η εκτίμηση επιπτώσεων των απειλών, μελετώνται με σκοπό να αναδειχθεί πώς κάθε άσκηση σχετίζεται με κάποιες από τις ευπάθειες. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ευδιάκριτο για τους εκπαιδευτές τα εκπαιδευτικά οφέλη που προκύπτουν από τις ασκήσεις αυτές. Παράλληλα, οι νέοι χρήστες έχουν την δυνατότητα, αξιοποιώντας τις ασκήσεις που προτείνονται, να αποκτήσουν ευχέρεια και τεχνικές γνώσεις στην αρχιτεκτονική των κινητών συσκευών αποκτώντας γνώσεις και τεχνική εμπειρία στο πεδίο αλλά και στα πεδία που σχετίζονται με τις κινητές εφαρμογές συνολικά. Με αυτό τον τρόπο δύνανται να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις ευπάθειες και τις παραβιάσεις ασφαλείας. Η ερευνητική συνεισφορά αυτής της εργασίας στηρίζεται στη δημιουργία και ανάδειξη εκπαιδευτικής μεθοδολογίας, που συσχετίζει τις ευπάθειες των κινητών συσκευών και εφαρμογών με τις ευπάθειες που παρουσιάζονται από τις ασκήσεις. Σκοπός είναι η αντιστοίχιση και καταγραφή ασκήσεων και τα εκπαιδευτικά οφέλη που έχουν με βάση το National Initiative for Cybersecurity Education (NICE ), ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο του οργανισμού NIST. Πιο συγκεκριμένα, διερευνάται η πιθανή συσχέτιση του πλαισίου του NIST με δύο εφαρμογές, το Damn in secure and vulnerable App (DIVA) και το Extremely Vulnerable Android Labs(EVABS). Οι συγκεκριμένες εφαρμογές είναι ιδανικές ως βάση για την δημιουργία εικονικών εργαστηρίων για την διδασκαλία των πεδίων που σχετίζονται με τις κινητές εφαρμογές και τις κινητές συσκευές. Με βάση το εκπαιδευτικό πλαίσιο NICE πραγματοποιείται η αντιστοίχιση και προκύπτουν συμπερασματικά οι προκλήσεις και οι πιθανές ελλείψεις των ασκήσεων, αλλά και η καταλληλόλητα της συσχέτισης και της μεθοδολογίας για την αξιοποίηση παρόμοιων εφαρμογών στην δημιουργία εικονικών εργαστηρίων. Τελικός σκοπός είναι η δημιουργία μεθοδολογίας για την ταξινόμηση των ασκήσεων που επιλέχθηκαν με τα υπάρχοντα εκπαιδευτικά πλαίσια.

The present paper concerns the study and evaluation of Capture The Flag (CTF) exercises that present significant vulnerabilities in mobile applications. The main goal is to correlate the cognitive categories and skills available from the existing educational frameworks in order to explore the educational benefits of such exercises. Vulnerabilities, and more specifically the analysis and assessment of the effects of threats, are studied in order to highlight how each exercise is related to some of the vulnerabilities. At the same time, new users have the opportunity, utilizing exercises offered through work, to perform exercises on mobile devices gaining knowledge and technical experience. In this way they can form a proper response to vulnerabilities and breaches of security in this particular field. The research contribution of this paper is based on the creation and promotion of educational methodology, which correlates the vulnerabilities of mobile devices and applications with the vulnerabilities presented by the exercises. The purpose is to educate new users using well-known security frameworks such as the National Initiative for Cybersecurity Education (NICE), a training framework from NIST. More specifically, we are investigating the possible association of the NIST framework with two virtual labs that report and present vulnerabilities for mobile applications by analyzing the challenges of such an association. The purpose is to create a methodology for classifying the exercises selected with the existing educational contexts.
Keywords: Κυβερνοασφάλεια, Ασφάλεια στις κινητές συσκευές, Ευπάθειες στις κινητές συσκευές, Προκλήσεις ασφαλείας στις κινητές συσκευές, Εργαστήρια ασφαλείας στις κινητές συσκευές; Cyber Security, Security on Mobile Devices, Vulnerabilities of Mobile Devices, Smartphone Security Challenges και Smartphone Security Labs.