«Τοπική προσαρμογή στα Ελληνικά του ιστοτόπου του Μουσείου Madame Tussauds του Λονδίνου» - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η πτυχιακή εργασία μου με τίτλο : «Τοπική προσαρμογή στα Ελληνικά του Μουσείου Tussaud του Λονδίνου» είναι πρωτότυπη και πραγματοποιήθηκε κατά το τέταρτο έτος της φοίτησής μου στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η εργασία αυτή συνίσταται σε δύο μέρη : στη μετάφραση του ιστοτόπου από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα και στο σχολιασμό των προβλημάτων που ανέκυψαν κατά τη μεταφραστική διαδικασία. Στο πρώτο μέρος της εργασίας μου λοιπόν, βρίσκονται οι διαφάνειες από το πρωτότυπο υλικό του ιστοτόπου του Μουσείου Tussauds του Λονδίνου. Στο δεύτερο μέρος παρατίθενται οι μεταφρασμένες διαφάνειες τις οποίες επιμελήθηκα η ίδια, σκεπτόμενη πώς θα ήταν αυτό το περιεχόμενο, εάν ο ιστότοπος μεταφραζόταν στα ελληνικά. Στη συνέχεια, ακολουθεί ο σχολιασμός, όπου εξηγούνται οι αποφάσεις που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, καθώς και η μεταφραστική προσέγγιση που ακολουθήθηκε. Η μετάφρασή μου βέβαια σε κάθε περίπτωση διεξήχθη λαμβάνοντας υπόψιν ότι θα πρέπει να προσδώσω ακριβώς το νόημα του πρωτοτύπου, να μην παραλείψω κάποια πληροφορία και να προσαρμοστώ πλήρως στο ελληνικό περιβάλλον γραφής και σκέψης, έτσι ώστε τα κείμενα του ιστοτόπου να είναι προσεγγίσιμα και να «τραβούν» το ενδιαφέρον του Έλληνα αναγνώστη, μιας και πρόκειται για μια «διαφήμιση» - ένα είδος μάρκετινγκ που πρέπει να γίνει μέσω εικόνας, αλλά και ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται στους γλωσσικούς κανόνες της γλώσσας-στόχου. Ακολουθεί ο επίλογος της εργασίας μου και τέλος οι βιβλιογραφικές αναφορές.
"Local adaptation in Greek of the website of the Tussaud Museum of London."
Keywords: Tοπική προσαρμογή, Μουσείο, Madame Tussauds