Η Sequenza III per voce femminile του Luciano Berio και η αποδόμηση του κειμένου στην υπηρεσία της φωνής - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Η Sequenza III per voce femminile, αν και γράφτηκε μισό αιώνα πριν, αποτελεί ακόμη και σήμερα πρόκληση για κάθε ερμηνευτή, εφόσον αντιβαίνει στους συμβατικούς νόμους της μελωδίας, της αρμονίας, της μονωδίας, της πολυφωνίας, της αφήγησης, του κειμένου, του λυρικού θεάτρου. Ο μελετητής ανακαλύπτει στο έργο αυτό τη γέννηση μιας νέας μορφής μελωδία, αρμονία, πολυφωνία, αφήγηση, μουσικό θέατρο. Όλα αυτά τα νέα υλικά δεν χρησιμοποιούνται ως μέσα για την επίτευξη μιας παραδοσιακού τύπου επικοινωνίας ιδεών και συναισθημάτων, αλλά μετατρέπονται τα ίδια από μέσο σε περιεχόμενο του μηνύματος: το σημαίνον είναι ταυτόχρονα και σημαινόμενο. Έτσι, δεν ζητείται από τον ερμηνευτή να επικεντρώσει τη δημιουργική του προσέγγιση στο τί θα πει προκειμένου να αποδώσει με εύγλωττο ή εκφραστικό τρόπο κάποιο εσωτερικό νόημα, αλλά να συνδημιουργήσει από κοινού με το συνθέτη αυτό που λέει, ταυτιζόμενος απόλυτα μαζί του. Η Sequenza III, για solo γυναικεία φωνή θα μας απασχολήσει κυρίως από την πλευρά του ερμηνευτή. Θα ξεκινήσουμε εντούτοις αναφερόμενοι στο μουσικό υπόβαθρο του συνθέτη, την επαγγελματική σχέση του με την Berberian, τις επιρροές που δέχτηκε από τα καλλιτεχνικά κινήματα των αρχών του αιώνα (κυβισμό, φουτουρισμό κ.λ.π.) στην κεντρική Ευρώπη και την Αμερική, για να καταλήξουμε σε τέσσερις αναλύσεις των David Osmond-Smith, Istvan Anhalt, Halfyard Janet, Jean-François Lyotard και Joke Dame, με στόχο την καλύτερη κατανόηση των τριών ενοποιητικών στοιχείων όλων των Sequenze και, ειδικότερα, της Sequenza III για γυναικεία φωνή: τη δεξιοτεχνία, την πολυφωνία και τη δραματουργία, που είναι θεμελιώδους σημασίας για την κατανόηση και, κατ’ επέκταση, την ερμηνεία των έργων αυτών.

Sequenza III, for a solo female voice, will mainly concern us on the part of the performer. We will begin by referring to the musical background of the composer, his professional relationship with Berberian, the influences he has received from the early-century artistic movements (cubism, futurism, etc.) in central Europe and America, in order to we come up with four analyzes by David Osmond-Smith, Istvan Anhalt, Halfyard Janet, Jean-François Lyotard and Joke Dame to better understand the three unifying elements of Sequenze and, in particular, Sequenza III for female voice: vituosity, polyphonie and dramaturgy, which are of fundamental importance for understanding and, therefore, the interpretation of these compositions.
Sequenza III per voce femminile by Luciano Berio and the decomposing of the text in the service of the voice
Keywords: Sequenza, voce, Berio, αποδόμηση, φωνητικές συμπεριφορές, ανάλυση, ερμηνεία; Sequenza, voce, Berio, voice, decomposing, interpretation