Διαγγέλματα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας: Η κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβία και η Συμφωνία του Ντέιτον για τη λήξη του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. - (:unkn) unknown (My University, 2023)
H Πτυχιακή Εργασία με τίτλο «Διαγγέλματα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας: Η κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβία και η Συμφωνία του Ντέιτον για τη λήξη του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.», της Τζιάνη Ελευθερίας-Μιρέλας, προπτυχιακής φοιτήτριας του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου αποτελείται από δύο κείμενα, διαγγέλματα του Ομοσπονδιακού Υπουργού Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ και του Καγκελάριου Χέλμουτ Κολ επί της κατάστασης στην πρώην Γιουγκοσλαβία και της συμφωνίας του Ντέιτον για τη λήξη του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Σχετικά με το επικοινωνιακό πλαίσιο, αφορά μετάφραση από τη γερμανική γλώσσα προς την ελληνική γλώσσα που συνεπάγεται σχολιασμός, ο οποίος έγινε με βάση τη λειτουργική προσέγγιση της Christiane Nord. Η εργασία πραγματεύεται τις επιπτώσεις που είχε ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας κυρίως στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη διαδικασία έως την επικύρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον, με την οποία έληξαν οι εχθροπραξίες στη χώρα. Κατά την εκπόνηση της εργασίας αναδεικνύονται πολλές διαφορές σε πολιτισμικό και πραγματολογικό επίπεδο όσο αφορά την Ελλάδα και τη Γερμανία. Στόχος είναι να απαντηθούν ερωτήματα και ζητήματα που αφορούν τη δράση του μεταφραστή και τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει κατά τη διαδικασία μεταφοράς νοημάτων από πολιτισμό και γλώσσα που διαφέρει από τη δική του.

Die folgende Diplomarbeit mit dem Titel “Erklärungen der Bundesregierung; Die Lage im ehemaligen Jugoslawien und das Dayton-Abkommen zum Ende des Krieges in Bosnien-Herzegowina.”, von Tziani Eleftheria-Mirela, Grundstudium-Studentin der Ionischen Universität für Fremdsprachen, Übersetzen und Dolmetschen besteht aus zwei Texten, Erklärungen abgegeben vom Bundesminister des Auswärtigen Klaus Kinkel und vom Kanzler Helmut Kohl über die Lage im ehemaligen Jugoslawien und des Dayton-Abkommens zum Ende des Krieges in Bosnien-Herzegowina. Der Kontext handelt von der Übersetzung aus der deutschen Sprache zur griechischen Sprache, nachher folgen die Übersetzungs-Kommentare, die sich auf den funktionalen Ansatz von Christiane Nord basiert. Die Arbeit befasst sich mit den Auswirkungen des Jugoslawiens Krieges, insbesondere auf Bosnien-Herzegowina und mit dem Prozess, der zur Ratifizierung des Friedensabkommens von Dayton führte, was letztendlich die Feindseligkeiten im Land beendete. Während der Ausführung dieser Arbeit wurden viele Unterschiede auf kultureller und pragmatischer Ebene zwischen Griechenland und Deutschland festgestellt. Ziel dieser Arbeit ist es sich mit Fragen und Problemen zu beschäftigen, die mit der Tätigkeit des Übersetzers und den Schwierigkeiten zu tun haben, mit denen er während der Übertragung von Bedeutungen aus einer anderen Kultur und Sprache als seiner eigenen konfrontiert ist.
Declarations of the German Federal Government: The situation in the former Yugoslavia and the Dayton Agreement to end the war in Bosnia-Herzegovina
Keywords: Γιουγκοσλαβία, Συνθήκη του Ντείτον, Πόλεμος, Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας; Yugoslavia, Dayton Agreement, War, German Federal Government