ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ: ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Ο Καθολικός Σχεδιασμός για τη Μάθηση είναι ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο βασισμένο σε μια σειρά αρχών και κατευθυντήριων γραμμών που έχει στόχο την ισότιμη πρόσβαση στη μάθηση. Ως πρακτική συμπερίληψης επιδιώκει να εμπλέξει ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία ολόκληρο το δυναμικό μιας τάξης ανεξαρτήτως μαθησιακών διαφορών, δυσκολιών και ικανοτήτων. Με αφετηρία το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, προτείνει τον σχεδιασμό μαθημάτων που περιλαμβάνουν πολλαπλούς τρόπους παρουσίασης της πληροφορίας, έκφρασης, δράσης και συμμετοχής έτσι ώστε κάθε μαθητής να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί, να ανταποκρίνεται και να συμμετέχει με τον τρόπο που ταιριάζει στο μαθησιακό του προφίλ. Στην παρούσα ερευνητική μελέτη έγινε πιλοτική εφαρμογή των αρχών του Καθολικού Σχεδιασμού Μάθησης σε μια σειρά μαθημάτων μουσικής στην Ε΄ δημοτικού. Ο στόχος ήταν να παρατηρηθεί το πώς βιώνουν οι μαθητές αυτού του είδους τη διδασκαλία και το πώς συμμετέχουν σε αυτή. Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν σε ένα τμήμα της Ε΄ δημοτικού σε σχολείο αστικής περιοχής. Η ομάδα περιελάμβανε μαθητές με αξιοσημείωτα μεγάλες μαθησιακές διαφορές καθώς και με διαφορετικό γλωσσικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Ως διδακτικό αντικείμενο επιλέχθηκε το θεωρητικό μέρος της μουσικής καθώς περιέχει σύμβολα και συγκεκριμένο λεξιλόγιο που είναι κάτι που μπορεί να δυσκολέψει ιδιαίτερα τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Μέσα από τη διεξαγωγή μελέτης περίπτωσης, φάνηκε ότι οι μαθητές αναγνώρισαν και χρησιμοποίησαν τις επιλογές που τους δόθηκαν τόσο κατά την παρουσίαση της πληροφορίας, όσο και κατά τη δράση και τη συμμετοχή. Η συμβολή των αρχών του Καθολικού Σχεδιασμού για τη Μάθηση φάνηκε στην ισότιμη συμμετοχή και ανάμειξη των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία.
Keywords: Καθολικός σχεδιασμός για τη μάθηση, συμπερίληψη στη μουσική, ισότιμη πρόσβαση, μουσική θεωρία.