Πανδημία και Ρητορική: Πολιτικοί λόγοι του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας Frank Walter Steinmeier κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 Mετάφραση Γερμ-Ελλ και Σχολιασμός. - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η εξάπλωση της πανδημίας COVID–19 προκάλεσε εξαπίνης πρωτόγνωρη κρίση στο παγκόσμιο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Ως επακόλουθο της πανδημίας διαμορφώθηκαν νέα δεδομένα και όπως είναι λογικό ο πολιτικός λόγος και η πολιτική ρητορική δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν ανεπηρέαστοι. Άλλαξαν πορεία πλεύσης προκειμένου να αφουγκραστούν τους πολίτες, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους και τελικά, να διαχειριστούν την πανδημία. Ο γερμανικός πολιτικός λόγος κάνοντας μια στροφή 180 μοιρών, προβάλλει πλέον τον πολιτικό-πομπό ως αρμόδιο για τη υπεράσπιση της προστασίας της υγείας των πολιτών. Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, Frank-Walter Steinmeier, μέσα από τους λόγους του απευθύνεται στους συμπολίτες του με παραινετικό ύφος, σαν μια δεύτερη πατρική φιγούρα και εστιάζει στην ψυχολογική και σωματική υγεία των πολιτών του, καθώς και σε αξίες και ιδανικά όπως η αλληλεγγύη και η συμπόνια. Παρουσιάζεται έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης του λαού και των αναγκών που έχουν προκύψει και συμμερίζεται τον πόνο τους. Τόσο ο γερμανικός όσο και ο παγκόσμιος πολιτικός λόγος μετέβαλαν τη δομή, το ύφος και το περιεχόμενό τους για να δείξουν ένα πρόσωπο ενσυναίσθησης απέναντι στον λαό.

The spread of the COVID–19 pandemic has caused abruptly an unprecedented crisis in the global social, economic and political scenes. As a consequence of the pandemic, new realities have risen up and, reasonably, political discourse and rhetoric could not remain unaffected. Instead, they changed in order to listen to their people, gain their trust and, ultimately, manage the pandemic. German political discourse has made a 180-degree turn and now presents the politician as sender and responsible for protecting the people’s health. Federal President, Frank-Walter Steinmeier, addresses to his citizens as an equal, uses a parental tone like a father figure, focuses on their psychological and physical health as well as values and ideals such as solidarity and compassion. He shows that he is fully aware of the peoples’ situation and the needs that have arisen and shares their pain. Therefore, both German and global political discourse have changed their structure, style and content in order to show empathy towards the people.
Pandemic and Rhetoric: Political speeches of the Federal President of Germany Frank-Walter Steinmeier during COVID-19 Pandemic. DE-EL Translation and Commentary.
Keywords: πολιτική μετάφραση, γερμανικός πολιτικός λόγος, πολιτική ρητορική, πανδημία, COVID–19, ομιλία Frank-Walter Steinmeier, Πρόεδρος Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γερμανίας, πρώην Υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας; political translation, German political discourse, political rhetoric, pandemic, COVID–19, speech by Frank-Walter Steinmeier, President of the Federal Republic of Germany, former German Foreign Minister