ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα εργασία μελετά την επιστήμη της Μουσειοπαιδαγωγικής, καθώς και την περίπτωση των συλλογών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στο 1ο κεφάλαιο αναφέρεται η έννοια της Μουσειοπαιδαγωγικής, και αναλυτικότερα οι στόχοι και ο σκοπός της. Επιπλέον στο 1ο κεφάλαιο μελετήθηκαν οι Θεωρίες Μάθησης και συγκεκριμένα, η έννοια, οι διαδικασίες και η αξιολόγηση της μάθησης. Στη συνέχεια, στο 2ο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο ρόλος των Πανεπιστημιακών Μουσείων, η σημασία της διεξαγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα Μουσεία και συνάμα στα Πανεπιστημιακά Μουσεία. Επίσης, σ ’αυτό το κεφάλαιο γίνεται αναφορά σε Μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα Πανεπιστημιακά Μουσεία της Ελλάδας. Το 3ο κεφάλαιο πραγματεύεται την Περίπτωση του Ιονίου Πανεπιστημίου. Σ’ αυτό το κεφάλαιο εμπεριέχονται σημαντικές πληροφορίες για το Μουσείο του Πανεπιστημίου, τις συλλογές, τις δράσεις του, καθώς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν. Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας επιλέχθηκε, διότι αναπτύχθηκε από εμένα έντονο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της φοίτησής μου στο προπτυχιακό επίπεδο σπουδών μου και στην ένταξή μου στην Ομάδα Μουσειολογίας. Μέσα από την ομάδα αυτή αντιλήφθηκα την σημαντικότητα υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα Πανεπιστημιακά Μουσεία και πως η φοιτητική κοινότητα μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη του μουσείου ως μία εναλλακτική μορφή μάθησης και διατήρησης της πολιτισμικής κληρονομιάς
Keywords: Μουσειοπαιδαγωγική, Μουσείο, Πανεπιστημιακό Μουσείο, μάθηση, μουσειοπαιδαγωγικές μέθοδοι, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, συλλογές, εκπαιδευτικά προγράμματα, επισκέπτης/κοινό, πολιτισμική κληρονομιά